Veulen
Veulen

Tips voor de opvoeding van een jong paard

Nieuws

De aanschaf van een jong paard of het fokken van een veulen. Twijfel jij hierover of heb je de keuze al gemaakt? Emma van den Hooven, gespecialiseerd in het opleiden en op wedstrijd uitbrengen van dressuurpaarden, geeft je tips.












Nu Emma van den Hooven voor zichzelf begonnen is, legt ze uit hoe zij graag paarden aangeleverd krijgt om in te rijden. “De driejarigen krijg ik meestal helemaal groen aangeleverd. Soms zelfs zo groen dat ik de eerste week het halster om moet laten op stal, omdat ze zich nog niet zo goed laten vangen. Ik vind dit niet erg, want het komt altijd goed. Maar het zou fijner zijn als ze al gewend waren om netjes mee te kunnen lopen aan een halster, vast kunnen staan en voetjes kunnen geven. De paarden die ik uit Zweden krijg, zijn op een hele andere manier opgegroeid dan wij in Nederland gewend zijn. Hier worden ze - over het algemeen - als veulen in een groep gezet en als 2.5 jarige eruit gehaald en dan zijn ze eigenlijk half wild. In Zweden worden ze iedere dag aan de hand van en naar de wei gebracht en ook het vast staan, poetsen en voetjes geven wordt van veulen af aan goed bijgehouden. Hier kunnen wij van leren, want deze paarden zijn mensen om zich heen gewend en daardoor veel minder angstig tijdens het zadelmak maken.”

Belangrijkste les


Gaandeweg leerde Emma steeds meer: “De belangrijkste les die ik heb geleerd is om echt stap voor stap te werken. Je moet een goede fundering bouwen, waarop je later een stevig huis neerzet. Als de fundering wankel is, stort je huis in en is alles verloren. Zadelmak maken doe je maar een keer! Paarden onthouden nare ervaringen en deze moet je dus voorkomen door pas de volgende stap te zetten als de vorige echt is bevestigd.”

Tips voor de aankoop van een jong paard


“Neem altijd een ervaren iemand mee wanneer je het paard gaat bekijken en laat het paard keuren door een erkende kliniek. Zet het paard in training bij een ruiter die handig is met jonge paarden en neem vervolgens onder begeleiding het paard steeds meer zelf over. Zo maak je meteen een goede start als combinatie en heb je een solide basis waar je altijd op kan bouwen. Goede hulp is echt een must!”

Tips voor het fokken van een veulen


Volgens Emma is het heel belangrijk om je te verdiepen in je eigen merrielijn: “Wat komt veel voor in deze bloedlijn? Je moet er alles van weten. Komen er grote paarden van, kleine of hele hete? Bepaalde op- of aanmerkingen op het fundament? Dit alles is van groot belang voor de hengstenkeuze. Praat veel met ervaren fokkers, ze kunnen je er alles over vertellen en zo nodig adviseren.”

Niet iedereen kan een jong paard africhten


Emma legt uit waarom niet iedereen geschikt is om een jong paard af te richten: “Je moet een bepaalde handigheid en ervaring in je rijden hebben om dit goed te kunnen doen. Onder begeleiding zullen er zeker ruiters zijn die dit prima kunnen leren. Echter zijn er ook ruiters bij die bijvoorbeeld onzeker zijn of bang, of misschien niet het gevoel hebben om hulpen op de juiste manier te doseren en dat kan bij jonge paarden te veel stress opleveren met alle gevolgen van dien.”


Tot slot: ”Je moet consequent en duidelijk zijn naar het paard toe. Geef duidelijke hulpen die iedere dag hetzelfde betekenen. Bij een goede reactie meteen belonen en bij een minder goede reactie je hulp herhalen totdat je wel kan belonen. Bijna alle paarden willen het graag goed doen en zullen dan voor de reactie kiezen die het snelst beloond wordt.”

Bron: Bitmagazine.nl