buiging
buiging

Tip Egbert van Roekel: Zo maak je de ‘slechte’ kant sterker

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van instructeur Egbert van Roekel.

[caption id=”attachment_65277” align=”alignright” width=”309”] Egbert van Roekel[/caption]

“Zoals Bart Bax in zijn tip al omschreef is het van groot belang om altijd naar je paard te blijven kijken. Als instructeur geef ik les aan veel verschillende ruiters en amazones, van jonge ponyruiters tot aan ervaren professionals. Een van de lastige dingen die ik vaak tegen kom, op welke niveau dan ook, is de zin ‘ja, maar hij trekt zo aan links’. Paardensport is geen krachtsport. Als we het op kracht moeten gaan winnen van een paard, dan zullen we niet ver komen. Maar als ruiter kan je wel van grote invloed zijn op hoe je paard zijn kracht inzet. Wat ik gelijk al kan verklappen hierbij: trekken heeft geen zin.

Links- of rechtshandig


Net als een mensen heeft een paard ook een voorkeurskant. Zoals voetballers links- of rechtsbenig kunnen zijn, of zoals je zelf links- of rechtshandig bent, zo hebben paarden ook een kant waarin ze zich van nature sterker ontwikkelen dan de andere kant. Hierdoor ontstaat een laterale scheefheid. De spieren aan de ene kant van de wervelkolom ontwikkelen zich met korte, stijvere spieren, terwijl de andere kant van de wervelkolom juist uit lange, slappere spieren bestaat. Voor het paard is het daardoor makkelijker om naar de kant van de korte spieren in te buigen, dan naar de andere kant. Want als hij naar de andere kant moet buigen, komt er druk te staan op de korte spieren, wat een gevoel van spierpijn kan geven.

Rekken en strekken


Welke tak van de sport je ook beoefent, het is altijd van belang dat je paard zo recht mogelijk is. Op deze manier heb je alle mogelijkheden om in een barrage naar links of rechts te draaien, of in een proef je onderdelen links als rechtsom optimaal uit te voeren. Wat we nu willen is het oprekken van deze korte spieren. Zoals gezegd gaat hard trekken niet werken, dat zal er juist eerder voor zorgen dat de scheefheid verergerd. Als je paard sterk aanvoelt op rechts ga je op de rechterhand over de hoefslag rijden. Je laat je paard licht naar buiten buigen, je ontspant hierbij je rechterhand. Belangrijk is dat je controleert dat je paard voldoende aan je been is, door bijvoorbeeld wat tempowisselingen te rijden. Daarna stuur je rustig met rechts een volte in. Je ontspant met links en drukt je paard als het ware om je binnenbeen heen. Door dit in ontspanning te doen en te herhalen, rek je langzaam de verkorte spieren wat op.

Dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag verhelpt, maar door het in je training bewust mee te nemen, kan het snel resultaat opleveren. Maar het allerbelangrijkst is misschien wel om altijd het plezier voor je paard en voor jezelf te blijven behouden! En zoek wanneer je er niet uit komt altijd professionele hulp!”

“Ik geef de tip door aan Richard Kapteijn.”
egbert-van-roekel