Richard Kapteijn Springen
Richard Kapteijn Springen

Tip Richard Kapteijn: Losrijden is zoveel meer dan alleen opwarmen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter- en instructeur Richard Kapteijn.

[caption id=”attachment_65513” align=”alignright” width=”410”] Richard Kapteijn[/caption]

“Tijdens het losrijden op concours komt zoveel meer bij kijken dan gewoon wat springen. Er zijn veel dingen waaraan je zou moeten denken. Het begint al bij het ontspannen krijgen van een rustig heet paard. Zeker voor de winterdag kun je het paard beter vast thuis wat longeren of stappen omdat paarden in de winter veel energieker zijn dan in de zomer als ze ook nog in de wei lopen. Een flegmatiek of langzaam paard daarentegen moet juist scherp voor het been gemaakt worden. Is het voorterrein te druk of te klein zoek dan even een ander stukje op om wat te schakelen en het paard actiever te maken (voorwaarts te kunnen galopperen).

Dan zie ik nog iedere week amazones en ruiters die veel te veel losspringen. Denk na over wat je doet. Kijk hoeveel starts je nog voor je hebt en ga pas losspringen als je ongeveer acht starts voor je hebt. Er is dan vaak nog tijd zat! Laat degene die met je mee is de startlijst goed in de gaten houden.

Met een heet paard mag je best iets vaker een stijlsprong springen om zijn energie wat in te perken. Maar normaal gesproken moet twee keer een kruisje, een keer of vijf een stijlsprong en daarna een paar keer een oxer voldoende zijn.

Regelmatig zie je dat paarden op het voorterrein erg scheef springen. Dat gaat ten koste van een goede sprong. Op het voorterrein word je meestal gedwongen linksom te rijden waardoor het paard naar één kant gaat springen. Probeer, hoe moeilijk dat vaak ook is, om ook een keer rechtsom naar een sprong toe te rijden waardoor je je paard beter recht kunt houden.

Werk aan het vertrouwen van je paard en spring niet te hoog los. Daardoor kun je je paard behoorlijk afbluffen waardoor ze in de ring minder vertrouwen hebben. Denk gewoon logisch na.

Gebruik het voorterrein om los te rijden en los te springen. Stap buiten uit en praat niet na op je paard maar in de kantine.”

“Ik geef de tip door aan Edwin Hoogenraat”
foto-richard