Training
Training

Tip Kevin Jochems: Zoek een trainer met wie het klikt

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Kevin Jochems.

[caption id=”attachment_62977” align=”alignright” width=”338”] Kevin Jochems[/caption]

“Ik ben nu 21 jaar en ben begonnen met rijden toen ik zes jaar was. Mijn ouders zijn altijd heel belangrijk geweest en dat zijn ze nog steeds. Vanaf mijn zevende jaar tot m’n zeventiende heb ik elke week les gehad. Eerst een paar jaar van Jolanda Billet, die heeft mij echt de eerste sprongetjes leren maken, hoe je houding hoort te zijn voor op en na de sprong, enzovoorts. Daarna gingen we een stapje verder en ben ik gaan trainen bij Teun van den Broek. We hebben samen veel mooie dingen bereikt en ik denk dat we allemaal moeten realiseren dat onze ouders super veel voor ons doen. Tien jaar lang gingen ze elke week mee trainen en overal mee naartoe op concours. Na een aantal jaar gaan we dat allemaal normaal vinden, maar het is goed om af en toe eens te realiseren wat ze allemaal voor ons doen.

Ik vind het heel belangrijk dat je als ruiter bij iemand gaat trainen waar je zelf als ruiter een goed gevoel bij hebt. Het is belangrijk dat je een klik hebt met je trainer om samen verder te kunnen komen. Veel mensen gaan maar bij iemand trainen omdat er veel andere bij hem of haar trainen maar probeer iemand te zoeken waar je zelf met je paard(en) een goed gevoel bij hebt.

Iedereen zit anders in elkaar. Teun heeft altijd rustig proberen uit te leggen wat hij bedoelt en wat hij van me wil. Als dat niet lukt, proberen we het gewoon nog een keer. Als wij ruiters een fout maken in het parcours dan weten wij dat heel goed en is het denk ik onnodig dat ik er bij de uitgang een trainer staat die uitvliegt dat je die fout maakte, want we zijn er zelf al ziek genoeg van. Bespreken wat er fout ging en de volgende keer proberen beter te doen is naar mijn mening de sleutel tot vooruitgang en succes.

Ik ben zelf geen trainer maar werk sinds mijn zeventiende voor Piet Raijmakers, die wel veel mensen traint op hoog niveau in onze sport, zo krijg ik er toch veel van mee. Piet laat een ruiter in z’n waarde en geeft aanwijzingen om dingen te verbeteren, hij vraagt nooit iets helemaal anders te doen dan wat je doet. Ik denk dat we Piet wel kunnen benoemen als een van de beste trainers.”

“Ik geef de pen graag door aan Roelof Bril. Hij was een aantal bondscoach en won vele medailles en landenwedstrijden.”
IMG_6945