140324051_ABFweb(1)
140324051_ABFweb(1)

Tip Glasten Krapels: je paard licht in de hand

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van para-dressuurruiter Glasten Krapels.

 

[caption id=”attachment_49223” align=”alignright” width=”300”] Foto: Yvette van Geenen[/caption]

“Ieder paard moet natuurlijk licht in de hand zijn. Maar voor mij is dat nog nét iets belangrijker dan voor een ander. Ik heb namelijk een handicap aan zowel mijn armen als mijn beide handen. Mijn paarden moeten dus echt goed aan de hulpen staan.

Lossigheid in het lijf


Ik train mijn paarden zo dat ze fijn loslaten aan de voorkant en ik ze op een hele lichte ophouding kan laten nageven, wat ik daarna aanvul met mijn houding en zit. Ik train veel met Coby van Baalen en Debora Pijpers. Wij werken in de training aan lengtebuiging en lossigheid in het lijf.

Overgangen


Dit doen we bijvoorbeeld door veel te wijken. En ook door het rijden van veel overgangen. Van draf naar halt, zodat ze daar vlug en correct in halthouden. Daarna weer vlug vanuit het achterbeen vertrekken en mooi ‘aan elkaar’ blijven. Het is daarbij belangrijk dat ze écht vanuit het achterbeen vertrekken, dus niet eerst het voorbeen wegzetten. Dit bereik je door de oefening veel te herhalen en door zeer consequent te zijn. Been is been, vertrekken is vertrekken. Bij het rijden van overgangen let ik erop dat de overgang mooi vloeiend is en dat mijn hulpen zo goed als onzichtbaar zijn. Het is de bedoeling dat mijn paard niet onder me vandaan vertrekt, maar mooi bij me blijft.

Ontspannen en losgelaten gevoel


Blijf zelf zo veel mogelijk stil met je handen. Natuurlijk mag je altijd een keer voorzichtig vragen aan paard of hij los wil laten in de kaak, of wat stelling vragen. Maar zorg dat je altijd weer terugkeert naar het ontspannen en losgelaten gevoel. Probeer mooi op je kont te zitten, zodat je paard aan je zit blijft, op het achterbeen. Deze basis moeten jij en je paard goed beheersen. Het is het begin van al het zwaardere werk. Maar zonder een goed bevestigde basis staat alles daarboven op losse schroeven.”

“Ik geef de pen door aan Lisanne der Nederlanden, stalamazone van Dressuurstal Van Baalen.”

Bron: Bitmagazine
101006196_ABFweb
150601331_ABFweb
IMG_0867