Schermafbeelding 2016-03-12 om 12.04.51
Schermafbeelding 2016-03-12 om 12.04.51

Tip Claire de Ridder: De basis voor een goede band met je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van voltigeur Claire de Ridder.

[caption id=”attachment_56199” align=”alignright” width=”371”] Claire de Ridder[/caption]

“Jammer genoeg zie ik met regelmaat op wedstrijd, training of voorterrein dat de ruiter niet echt plezier heeft met zijn paard en het paard ook niet met zijn ruiter. Verzet, gespannen paarden en frustratie, soms zelfs agressie van de ruiter. Rijtechnische problemen worden helaas vaak opgelost met hulpteugels, (scherpere) sporen, zweep en corrigerende bitten. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde paardenmond maar 16 millimeter ruimte over heeft voor een bit. Pas daar maar eens een stang en trens in... Ik heb het idee dat mensen vaak niet zelf nadenken over dit soort dingen en gewoon maar doen omdat iedereen het doet.

Er zijn in de paardenwereld tal van sociaal geaccepteerde manieren van omgaan en trainen van paarden, zelfs binnen de verschillende disciplines heersen er verschillende culturen, maar wanneer je als buitenstaander er naar kijkt zijn sommige dingen onbegrijpelijk. Bekijk je manier van omgang en trainen dus af en toe vanuit een ander perspectief en check of het echt oké is hoe je omgaat met je paard en waarom je het zo doet!

Tegelijkertijd is het belangrijk om te kijken wat anderen doen en hoe zij trainen. Van kijken leer je; ofwel hoe je het ook wilt doen of juist hoe je het niet wilt doen.

Een van mijn paarden kan erg onrustig zijn met zijn tong. Jaren lang al een “probleem” en natuurlijk probeerde ik verschillende bitten. Toen zag ik Alizee Froment op de jumping van Bordeaux. Zij rijdt alle Grand Prix-oefeningen bitloos en zelfs op een neck rope. Dit inspireerde mij om ook bitloos te rijden. Spannend in het begin, want het is een boefje, maar na twee rondjes voelde het vertrouwd en merkte ik een enorm verschil. De onrustige tong was weg en hij was heel fijn in de aanleuning. En het mooiste is dat hij nu ook heel fijn met bit te rijden is.

Probeer andere dingen, stap uit je comfort-zone en behandel je paard zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Met respect. Ook al kunnen ze niet praten, hun gedrag zegt genoeg. Je hoeft alleen maar je ogen te openen en te luisteren door te kijken. Draait hij weg als je met z’n hoofdstel aankomt, ga dan die dag bitloos rijden. Merk je met poetsen dat hij druk en ongeconcentreerd is ga dan met hem spelen. Paarden zijn niet gemaakt voor mensen om erop te rijden, laat staan ermee te sporten. Maar dat doen we wel en ik vind het daarom onze verantwoordelijkheid er voor te zorgen dat het paard plezier heeft in z’n werk. Zorg voor afwisseling ga naar het bos of strand, longeer, werk aan de hand, werk in vrijheid, leer hem kunstjes, speel met hem. Rij bitloos, of met barebackpad ter afwisseling. Zorg dat hij zich kan uiten en ontwikkelen, dat hij contact heeft met andere paarden en lekker buiten kan staan. Probeer zijn leven afwisselend en interessant te houden. Je zal merken dat je band met jouw paard beter wordt en dat hij nog harder z’n best zal doen voor je. Stel jezelf soms de vraag waar heeft mijn paard zin in, in plaats van altijd te gaan doen waar jij zin in hebt. Want de leukste manege les vroeger was toch ook wanneer je zelf mocht kiezen wat je wilde doen.

Complimenteer je paard en train op een positief belonende manier. Je vindt het zelf ook prettiger dat iemand je beloont wanneer je iets goed doet in plaats van straft wanneer je iets niet goed doet. Zo vermijd je stress en onderzoek toont aan dat mensen die stress ervaren minder goed leren en onthouden dan wanneer ze ontspannen zijn. Het lijkt me logisch dat dit voor paarden net zo is. En het is voor jezelf ook gewoon leuker om te werken in ontspanning en harmonie.

Je paard is je vriend dus zorg dat je ook een goede vriend bent voor hem. Afwisseling, harmonie en respect zijn belangrijke ingrediënten voor een goede band en daarmee de beste werksfeer!”

“Ik draag de pen graag over aan Mariette Kunst. Haar kennis over veulens, zadelmak maken, trailer laden en nog veel meer zullen zeker leiden tot nuttige tips!”
image1
image6