zadelkamer - Arnd Bronkhorst
zadelkamer - Arnd Bronkhorst

Tip Herman van de Bunt: Stem je zadel af op je gebruik

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van zadelpasser Herman van de Bunt.

[caption id=”attachment_60795” align=”alignright” width=”356”] Herman van de Bunt[/caption]

“Zo’n twintig jaar geleden raakte ik besmet met het paardenvirus. In mijn geval was dat de westernsport. Daarvoor had ik weinig met paarden gewerkt, maar een groot deel van mijn familie was altijd al bevlogen in de paardensportwereld. Met als uitschieter mijn opa, die bij de cavalerie, Gele rijders en als jurylid heel Nederland heeft gezien en beleefd.

Toen ik besloten had om in de ruitersportverkoop te gaan, is het eerste dat hij zei: “Blijf met je vingers af van de zadels, daar is altijd wat mee!” Dat is dan meteen je uitdaging dacht ik toen. Als er altijd wat mee is, heb je er ook altijd klanten voor… En half werk is niets voor mij, dus heb ik me toegelegd op alle in’s en out’s van het vak van zadelmaker. Eerst western als specialisatie.

Al doende zag ik toepassingen die in westernzadels werden aangebracht, maar niet werden overgenomen door de Engelse zadelmakers. Eigenwijs als ik ben heb ik die toepassingen omgezet van western naar engels en daar kwamen wonderlijke goede oplossingen uit. Eerst als specialisatie endurance. Ik dacht als je een paard probleemloos 160 km op een dag kunt laten lopen, dan moet een aanpassing voor een zadel dat een uurtje per dag wordt gebruikt zeker werken. En dat bleek te kloppen.

Begin bij het begin


Daarom heb ik toen een pasmethode voor zadels eigen gemaakt. We zijn helemaal vooraan begonnen. Waar dienen de onderdelen van een zadel voor? Zo dient een boom in een zadel voor de pasvorm! En niet de kussens zoals vaak wordt aangenomen. Een niet passende boom, kun je niet op maat maken door de kussens steeds maar weer bij te vullen. Begin dus bij het begin, zorg dat de boom past. Mits je geen bomen of prints van bomen hebt, betekent dit vaak dat je het zadel uit elkaar moet halen om te zien hoe de boom op het paard past. Met de kussens eronder kan zelfs de beste zadelmaker niet zien of de boom goed is en of die correct past. Als je de boom passend hebt gekregen, dan begin je met de balans van het zadel. Ook dit kun je voor het grootste deel in de boom passend maken. Door het zadel te “shimmen” kun je aanpassingen maken die er voor zorgen dat als de kussens er weer onder zitten, de ruiter (voor 90 %) in balans zit.

Daarna zijn de kussens pas aan de beurt. Meestal zijn die een beetje scheef of a-symmetrisch, maar dat is elk zadel na een half jaar, dus daar heb ik niet zo veel problemen mee (mits het binnen de perken blijft!). Wel moet het kussen zijn werk doen, en dat is druk opvangen en demping geven aan de beweging van de ruiter en het paard. Het moet comfort geven en een paard vrij laten bewegen. Daarnaast kun je door iets te vullen de ruiter voor de laatste 10 procent netjes in balans zetten. Een zadel kun je niet eindeloos blijven bijvullen. Naar mijn mening mag je maximaal vijf keer bijvullen over een periode van 3 tot 5 jaar Daarna moet het zadel leeg en moet er een nieuwe vulling in om verzekerd te blijven van comfort voor het paard.

Nieuwe uitdagingen


Een andere vorm van uitdaging kwam toen pararuiters zich melden met verzoeken om specificaties aan te brengen aan hun zadels. Dat is leuk om te doen. Je gaat in gesprek en komt tot de meest aparte details die voor iedereen als vanzelf worden aangenomen, maar voor hen een groot verschil vormen. Denk aan de manier waarop je beugelriemen aan een zadel zet, maar ook vooral hoe je die kunt indraaien, zodat je minder belasting voor de knieën hebt. Of in de hogere gradaties aanpassingen van de zitting of een beugel op de voorzijde van het zadel.”

“Een pararuiter waar ik al jaren mee werk en waarmee we nog steeds nieuwe dingen ontdekken is Demi Vermeulen. Daarom wil ik graag de pen aan jou doorgeven!”
halterherman