Tip Willeke Weijers: Wees de manager van je paard
Nieuws
Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Willeke Weijers.
[caption id=”attachment_59598” align=”alignright” width=”415”] Willeke Weijers[/caption]
“Ik loop door de stalgang en kom een wat sip kijkende pensionklant tegen. “Wat is er?”, vraag ik haar. “Gister liep mijn paard tijdens de les zo fijn en vandaag ging het voor geen meter, wat een rot beest.”
Dit is voor velen een hele herkenbare situatie, maar waarom maken wij ons daar als ruiter toch zo druk om? Een paard is in feite een topsporter en wij zijn de manager van deze topsporter, en niet andersom. Om tot goede prestaties te komen moeten alle schakels in dit management kloppen. Dat begint al vóór de aanschaf van je paard, door jezelf een duidelijk en reëel doel te stellen.
Wat verwacht ik van mijn paard en waar zie ik ons over vijf jaar? Denk daarbij ook aan je eigen sterke en zwakke punten. En vergeet vooral niet om een goede adviseur mee te nemen als je een paard besluit te kopen, twee paar ogen zien immers meer dan een.
Dan heb je eindelijk je droompaard gevonden en dan komt de volgende vraag: waar zet ik mijn paard neer? Wil je alleen buitenrijden, of heb je juist een paard gekocht om mee op wedstrijd te gaan? Wil je veel zelf doen of vind je het fijn als je alleen maar naar stal hoeft te komen om te rijden. Wat zijn de faciliteiten die jij belangrijk vindt en waar doe je het paard een plezier mee? Je kunt zelf wel willen dat je paard de hele dag in de wei staat, maar wordt jouw paard daar ook vrolijk van?
Je hebt je keuze gemaakt en staat op een fijne stal die aan jouw wensen voldoet en waar jij en je paard zich thuis voelen. Maar je wilt meer. Je doel is om verder te komen in je training en daarvoor moet je op zoek naar goede instructie. Ook hierbij is het weer een kwestie van doelen stellen en bepalen wat bij jou past. Bedenk hierbij dat je ook weer naar de langere termijn moet durven kijken. Deze week meer punten rijden dan de vorige wedstrijd kan nooit een doel zijn, aangezien de jury uiteindelijk de punten bepaalt. De omstandigheden kunnen anders zijn en de jury kan er een totaal andere kijk op hebben dan de jury van vorige week. Je doel kan bijvoorbeeld wel zijn om te zorgen dat je paard mooi ontspannen door de proef gaat, of dat je de aanleuning tijdens je proef beter voor elkaar hebt. Dit zijn doelen waar je zelf invloed op hebt. Maar ook hierbij geldt nog steeds, blijf elke keer naar de langere termijn kijken, waar wil ik met mijn paard staan over vijf jaar. Liggen we nog op schema? Lopen we voor of achter en waar ligt dat aan.
Als blijkt dat je planning niet meer klopt, dan moet je daar ook conclusies uit durven trekken. Loop je achter op schema omdat je paard een blessure heeft gehad, of blijkt toch dat het zo zorgvuldig door jou uitgekozen paard niet bij je past. Wat ga je daaraan doen? Ga je onderweg je doelen bijstellen? Moet je vaker en anders trainen? Of blijkt dat je een zodanig verkeerde keus hebt gemaakt dat je moet besluiten om je paard te verkopen.
Dan komen we toch weer op de eerste zin: waarom liep je paard gister wel en vandaag niet? Komt dat door het verkeerde management, kloppen je doelen niet of had één van jullie vandaag gewoon de dag niet? Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je paard spierpijn had van de dag ervoor, dat is iets wat weinig ruiters zich realiseren, omdat zij vaak weinig andere sporten beoefenen dan paardrijden. Maar ga een keer hardlopen, fitnessen of bootcampen en ervaar zelf wat je paard daags na een zware training kan ervaren. Om dit, grotendeels, te kunnen ondervangen kan een trainingsschema je heel goed helpen.
Mijn ultieme doel is dat iedereen geniet van al het moois wat de paarden(sport) te bieden heeft, elke dag met plezier deze hobby op een fijne plek kan beoefenen en haar doelen weet te bereiken.”
“Ik geef de pen door aan aan José Veltman, dressuuramazone en mede oprichter van Horse2Match.”