hartslagmeter
hartslagmeter

Tip Vivianne van Dijk: Meten is weten

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierfysiotherapeute Vivianne van Dijk.

[caption id=”attachment_57182” align=”alignright” width=”222”] Vivianne van Dijk[/caption]

“Als dierfysiotherapeut houd ik mij bezig met vele factoren die het bewegen van het paard kunnen optimaliseren. Ik ben ‘bewegingskenner’. Je kunt het bewegen en het lichaamsgebruik van het paard beinvloeden door middel van onder andere massage- en mobilisatie technieken maar ook onder invloed van training.

Maar train je echt wel zwaar genoeg, of juist te licht? Train je kracht of conditie? Het is belangrijk om op het juiste moment weer een trainingsprikkel te geven. Maar wat is een trainingsprikkel? Geef ik die te vroeg, op tijd, of te laat? En ook het stukje stress/spanning is een factor waarin we geneigd zijn dit naar eigen emotie, gevoel en ervaring in te vullen. Op deze vraag kan, door het meten van de hartslag bij het paard met een hartslagmeter, echt antwoord worden geven. Meten is immers weten! Dit alles is mede bepalend voor je doel en succes. Gelukkig worden we ons al wel bewuster van deze vragen over training. Maar dit is best wel een ingewikkeld onderwerp. Roep daarom altijd de hulp in van een professional op het gebied van hartslagmeting en wat te doen met de gegevens en hoe deze te verwerken in je training.

Na de training


Na de training is het van groot belang dat een paard goed kan afkoelen.

Een paard bezit enorm grote spiergroepen voor welke het noodzakelijk is om goed te kunnen afkoelen na inspanning. De spieren van een paard werken totaal anders dan spieren van de mens. Bij het te warm houden van paardenspieren is er grote kans op eiwitschade en dat heeft vaak tot gevolg dat wij waarnemen dat het paard stijf is, en wij als mens het paard daarom weer een extra deken op doen met weer meer schade tot gevolg. Daarom is het belangrijk goed te uitstappen na de training.

Nazweten is namelijk een teken van niet genoeg hebben kunnen afkoelen van de paardenspieren. Ook zweten onder een deken op stal of weide kan op die manier eiwitschade aan spieren brengen. Zet je paard na het goed uitstappen gewoon even zonder deken voor een minuut of vijf. Daarna graag een enkele uitzweetdeken op en dus geen twee dekens. Dit kan echt schade geven! Om deze reden geef ik er de voorkeur aan het paard voor het rijden onder het solarium te zetten en niet na het rijden. Het paard is een paard en geen mens, pas daarom op om invullingen voor het paard te maken naar eigen emotie.”

“Ik wil de pen doorgeven aan  Marie-Jose Timmermans.”

 
IMG-20160331-WA0002
IMG-20160330-WA0002
IMG-20160330-WA0003