transformatievip
transformatievip

Transformatie: Vip

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Vip, die van een lieve maar onbespierde pony met weinig energie veranderde in een goed ontwikkelde, vrolijke en ondeugende pony.


In 2012 moest Nadine Noomen na een naar ongeval afscheid nemen van haar paard. Een nieuw paard kopen stond nog niet op de planning maar een beetje op internet rondkijken deed ze wel. En toen zag ze die ene advertentie. “Hij trok meteen mijn aandacht. Het was een zevenjarige pony, zij noemde hem Whisper, officiëel heette hij Tripper. Hij was niet bijzonder om te zien, het verhaal in de advertentie was ook niet per se aantrekkelijk. Maar toch sprak hij mij aan. Ik ging kijken met mijn vriend en toen hij de pony zag dacht hij dat ik gek was geworden. De pony zag eruit als drie en gedroeg zich als twintig. Hij zag er onderontwikkeld uit, met het hoofd van een heel jong dier, alsof hij net uit de opfok kwam. Hij was traag en afwachtend en zag er niet gelukkig uit. Iets in hem sprak mij ontzettend aan, ik kan niet zeggen wat. En dus kocht ik hem.”

“Volgens de advertentie was alleen de stap bevestigd. Hij kon toen verder inderdaad nog niet veel. Vip, zoals ik hem inmiddels noemde, ging in galop bijna plat door de bocht in de longeerbak. Ik ben veel gaan longeren en met hem aan de hand gaan fietsen om zijn balans te verbeteren. We gingen dan samen naar de polder en ik liet hem aan een halster in de berm galopperen. Ook liet ik hem zwemmen om zijn spieren te versterken. Na een paar maanden trainen was zijn balans en bespiering al een stuk verbeterd. Ik had hem gekocht als zijnde bereden, dus ik bedacht er maar eens op te stappen. Al snel bleek dat ik hem volledig opnieuw in kon rijden. Dit ging wel binnen een paar weken, dus dat viel mee. Hij is nu ruim anderhalf jaar bij mij en bijna een jaar onder het zadel. Hij is in die tijd 2,5 cm gegroeid en veel sterker geworden. Hij ziet er gezond uit en zit goed in zijn vel, mede dankzij mijn staleigenaresse Saskia.”

“Vip is een ontzettend leuke pony. Hij is vrolijk, braaf maar toch ook lekker ondeugend. Hij trekt bijvoorbeeld graag zijn halster af op de wei. Verder is Vip heel betrouwbaar en wil hij graag werken. Vaak wil hij wel te veel tegelijk doen, waardoor hij soms wat onrustig is. Vip heeft eigenlijk twee gezichten: hij is óf zen, óf tegendraads. Ik vind het allebei geweldig!”

“Nu het rijden steeds beter gaat, ga ik wat proefgerichter rijden en trainen. Het lijkt me ontzettend leuk om wedstrijden hem te gaan gaan rijden. Ik weet dat ik het mezelf erg lastig maak met een pony tussen de paarden, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn Vip zich niet zomaar gewonnen geeft. Hij krijgt alle tijd die hij nodig heeft, je ziet wat dat hem al gebracht heeft.”


P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatievip
IMG-20150613-WA0006
IMG-20150613-WA0025
IMG-20150613-WA0030
IMG-20150613-WA0008