translara
translara

Transformatie: Lara

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Lara. Als tweejarige was ze bang, afstandelijk en zat ze niet goed in haar vel. Inmiddels is Lara een knappe sportpony waar Amber alles mee kan.


Het is nu zo’n vier jaar geleden dat Amber van Oorschot Lara kocht. De NRPS E-pony van Irakion was toen twee jaar oud en stond in een wei tussen andere paarden. “Van een afstandje zag ze er prima uit, wel wat aan de magere kant maar ze was tenslotte nog jong en was nog nooit iets mee gedaan,” vertelt Amber. “Maar toen we dichterbij kwamen kon je haar ribben tellen en zag je dat ze niet goed in haar vel zat. Na overleg met mijn moeder hebben we haar mee genomen. Die blik in haar ogen sprak me zo aan! We wilden Lara een goed en gezond leven geven.”

“Eenmaal thuis kwamen we er achter dat ze een erge bloedworminfectie had. Gelukkig waren we er op tijd bij en was het nog goed te behandelen. Dit was dus ook een van de redenen dat ze er slecht uitzag. Ze mocht bij ons lekker elke dag op de wei en kreeg de aandacht die ze nooit had gekregen. Dat kon je ook wel aan haar merken, in het begin was ze erg afstandelijk en bang. Na een aantal weken was ze al aardig gewend en begon ik met wat grondwerk en wandelen. Zodra ze iets spannend vond wilde ze het liefst zo hard mogelijk vluchten. Aan een touwtje mee lopen was al een hele klus. Dit heeft dan ook heel veel geduld en moeite gekost maar toen ze me eenmaal vertrouwde ging het een stuk beter. Ik borstelde en knuffelde haar veel, dat hielp enorm. Ik zag haar iedere dag een beetje meer opknappen. Gelukkig!”

“Na anderhalf jaar grondwerk probeerde ik een zadel op haar rug te leggen om eens te kijken hoe ze zou reageren. Dit pikte ze goed op, ze leek er van te genieten. Na een aantal weken was het zo ver: ik ging er op! Heel spannend want ze was nogal sensibel. Met veel rust en vertrouwen is het me gelukt. Ik had een rondje gestapt op Lara en vond het geweldig. Zo hebben we dit elke keer rustig opgebouwd met veel ups en downs. Ze heeft periodes gehad dat ze alleen maar op haar achterbenen wilde staan en dan omdraaien en in volle rengalop terug naar de wei. Maar geduld wordt beloond!”

“Nu, vier jaar later, is ze ontzettend veranderd. Ze is nu heel rustig en vooral ook heel knuffelig. Ze is wel erg eenkennig en vertrouwt op mij. Dat zie je ook op vreemd terrein, dan is ze in het begin heel erg druk en kijkerig. Maar als ik zelf heel rustig blijf kalmeert Lara ook en is ze heel fijn te rijden. We hebben we al een aantal officiële wedstrijden gereden en ze ziet er beter uit dan ooit. Ze geniet er duidelijk van en inmiddels zijn we al B +13. Ik hoop heel ver te komen in de sport en misschien in de toekomst een veulen bij haar te fokken. Na alles wat we hebben meegemaakt vertrouwen we elkaar volledig en kan ik lezen en schrijven met Lara. Ik heb er echt een nieuwe beste vriend voor het leven bij!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

lara eerste keer los longerne
Lara dag 1
lara 4 jaar oud
11666133_10203005367614187_1232300091903767371_n