transmagic
transmagic

Transformatie: Magic

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Magic, een lieve Haflingermerrie die verwaarloosd was maar nu vrolijk met Chantalle door de bossen crost.


Chantalle Veenstra was in 2009 op zoek naar een lieve en makke Haflinger, omdat ze daar veel positieve ervaringen mee had. “Ik kwam Magic tegen op internet. Mijn moeder belde de adverteerder en vroeg hoe Magic er nu uitzag, omdat ze nogal mager leek op de foto. De man vertelde dat ze er nu wel beter uitzag en dat de foto’s oud waren. Toen we een paar dagen later gingen kijken schrokken we ons wezenloos: allemaal broodmagere paarden waaronder dus ook Magic. Ze had dikke en warme achterbenen en zag er niet goed uit. Mijn ouders vertrouwden het niet, maar we konden haar echt niet achterlaten. Dus kochten we haar. Ze werd nog diezelfde avond bij ons gebracht. We hebben haar meteen een lekker warme stal en eten gegeven. Mijn moeder heeft de dierenbescherming nog gebeld en een melding gemaakt. Later zijn deze mensen gelukkig opgepakt.
We zetten haar in de wei met een andere pony en hielden haar goed in de gaten. Naast dat ze erg mager was, had ze ook last van een soort schimmel. We gaven haar wat extra vitaminen, wat gelukkig goed hielp. Ze was vanaf dag een ontzettend lief en deed geen stap verkeerd, natuurlijk ook omdat ze daar totaal geen energie voor had. Kort nadat ze bij ons kwam begon ze flink te verharen en de lelijke plekken trokken weg. Ik gaf haar veel aandacht, dat vond ze ontzettend fijn. In de advertentie stond dat ze al beleerd was, maar we konden merken dat ze niet veel in mensenhanden was geweest. Ze moest bijvoorbeeld erg wennen aan een simpel halster met touw.

Na de winter was ze al flink aangekomen en begon haar vacht weer wat te glimmen. Toen ben ik langzaam aan begonnen met beleren. Ze was ontzettend lief en zette nog steeds geen stap verkeerd. Ik merkte wel dat ze de bak niet fijn vond, ze voelde zich op een of andere manier opgesloten. Ik ben daarom veel het bos in gegaan en heb haar daar doorgereden. Al gauw ging ik met haar lessen en dat ging hartstikke goed, maar ze bleef de bak vervelend vinden. We hebben nog wel een aantal dressuurwedstrijden gereden maar ik voelde dat ze in de bak rijden niet leuk vond. Dat was eigenlijk niet zo’n probleem, ik houd daar zelf ook niet zo van! Crossen in de bossen, dat was echt ons ding. Steeds vaker sprongen we boomstammen in het bos en ze was ook totaal niet bang voor water. Nadat ze in de keuring beloond werd met een tweede premie, zijn we dan ook samen crosstrainingen gaan volgen. Dat ging heel goed, Magic was nergens bang voor en sprong alles. Ik moest haar soms echt afremmen, zo enthousiast was ze. Soms moest ze zelfs voor de andere paarden het water in omdat die niet durfden, haha!

Maar toen werd ik achttien en moest ik bij de paarden gaan rijden. Ik had graag een keer een echte eventing wedstrijd gereden met Magic, maar daarvoor kwam ze echt een stuk vermogen te kort. Ik heb er een ander paard bij gekocht, omdat ik wel verder wilde met eventing. Magic bleef, want ik zou haar voor geen goud willen missen. Ze is echt mijn maatje geworden. Ik rijd haar nog steeds en we crossen regelmatig lekker in het bos! Binnenkort willen we haar ook beleren voor het mennen. Ze mag lekker bij ons oud worden.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

magic voor eerst hier
magic
magic crossen
magic en ik
magic en stormwind