Belladonna
Belladonna

Transformatie: Belladonna

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Belladonna, die aan één oog blind is en eerst niet geaccepteerd werd in de kudde. Op haar nieuwe plekje bloeit ze helemaal op en blijkt ze een slim en vrolijk paard.


In 2013 werd Saskia Geerts door haar dierenarts benaderd met een bijzondere vraag, of ze nog plek had voor een extra paard. “Mijn dierenarts vertelde me dat hij een Lipizzaner in zijn kudde had staan die niet werd geaccepteerd. Hij zei: ‘ik gun je haar’. Dat was aardig, maar ik kon op dat moment niet zomaar een paard erbij nemen.” Toch gaf Saskia het een kans en besloot ze bij het beestje te gaan kijken. “Ze stond met andere paarden in een grote wei. Ze hadden het duidelijk goed. Maar toen gebeurde er iets bijzonders: de kudde galoppeerde de heuvel af, bij het hek vandaan. Maar het paard waar mijn dierenarts het over had, Belladonna, bleef staan. Ze legde haar hoofd op mijn schouder, alsof ze al had besloten ‘ik ga met jou mee’. Zelfs de dierenarts zei ‘zo te zien is het al geregeld!’”

Er was overduidelijk een klik en vlak voor Kerstmis dat jaar kreeg Saskia Belladonna cadeau van haar dierenarts. “Ze liep meteen de trailer op, en eenmaal thuis liep ze zonder twijfel haar nieuwe stal in. Ze vond het allemaal prima en ik denk zelfs dat ze dacht: ‘hé daar staan nog twee vriendjes, dat wordt gezellig!’” Belladonna was nog jong en Saskia bouwde het voorzichtig met haar op, maar een paard met maar één oog trainen bleek lastig. “Ik wist niet hoe die blindheid zich precies kon uiten, dus ik ben behoorlijk op de proef gesteld. Met de voetjes optillen ben ik eens getrapt en tijdens het longeren wilde ze in het begin de omgeving kunnen zien, omdat daar haar vertrouwen lag. Later wilde ze mij kunnen zien en raakte ze juist in paniek als haar goede oog naar buiten gericht was.”

Saskia heeft stap voor stap het vertrouwen van Belladonna weten te winnen. “Ik beloon haar veel en als ze iets goed doet stop ik direct.” De dierenarts heeft Saskia niet zomaar gevraagd Belladonna over te nemen. De twee paarden die zij al had staan waren namelijk in het begin ook niet de makkelijkste. Zo bleek één van haar paarden getraumatiseerd, maar Saskia besloot hem toch te houden en heeft hem weer op de rit gekregen. Ook Belladonna is speciaal: naast haar blindheid is ze wat dominant en bovendien erg slim. “Ik doe veel vrijheidsdressuur met haar en ze pakt alles veel sneller op dan we verwacht hadden.” De grootste verandering van Belladonna is dat ze een stuk socialer is geworden. “In de vorige kudde viel ze buiten de groep en had ze een lege blik in haar goede oog. Ze was echt een zuurpruim, maar nu is ze zo sociaal! Ze is vrolijk, speels en ze maakt plezier. Ze kwam duidelijk niet tot haar recht in de grote kudde.”

Saskia wil met inrijden wachten tot ze uitgegroeid is, maar met de vrijheidsdressuur gaat het heel goed. “Ze kan al knielen en lachen op commando. Als het goed gaat wil ik haar ook de Spaanse pas gaan leren.” Belladonna gaat razendsnel, aan de longe blinkt ze al uit in haar overgangen en aan de kunstjes leren beleeft ze veel plezier. “Maar ik wil haar ook de tijd en ruimte geven. Zij geeft aan wat ze nodig heeft, en volgend jaar kijk ik gewoon weer waar we staan.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

belladonna transformatie
IMG_6370
IMG_6369
IMG_6373
IMG_6350