krantfoto
krantfoto

Wens in vervulling: met een tienspan op pad

Nieuws

Ooit eens met een tienspan paarden voor hun wagen een ritje maken. Dat was de grote wens van Willy en Henny van Delden uit Noordlaren. Afgelopen zondag kwam deze wens in vervulling, door de inzet van van hun familie, vrienden en stalhouderij Nieboer uit Hoogezand. “Ik kan wel huilen van geluk”, vertelt Willy van Delden, die de leidsels in handen had.



Videobeelden door We Shoot It

Liefde voor paarden


“Van oorsprong ben ik boer”, vertelt een dolgelukkige Willy van Delden. “Inmiddels ben ik 72 jaar, maar toen ik een jaar of dertig was reed ik wel eens paarden van een stalhouderij in Groningen. De paarden zijn sindsdien altijd een hobby gebleven. In het boerenbedrijf hebben we ook jaren met paarden gewerkt, tot deze vervangen werden door tractors. De paarden verdwenen naar de achtergrond. In de jaren tachtig hebben we toen uit liefhebberij weer wat paarden gekocht. Daar waren mijn vier dochters ook dolgelukkig mee.”

‘Durf je dat wel aan?’


“De liefde voor paarden is zelfs dusdanig groot dat we altijd wel iets bijzonders verzinnen. Zo zijn we begin jaren negentig met de vrachtwagen naar Limburg gereden en lopend/rijdend met de paarden weer terug naar onze woonplaats Noordlaren. Een prachtige tocht van bijna 700 kilometer. Van manege Nieboer uit Hoogezand kreeg ik ooit een uitnodiging of ik daar wilde rijden als koetsier. Dat is uiteindelijk een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik vertelde daar eens dat ik één wens heb: ik wil ooit met een lang span rijden. Samen hadden we tien paarden. ‘Durf je dat wel aan?’, werd me gevraagd. Vanaf het moment dat ik deze wens in mijn hoofd had, stond ik er volledig achter. Ik was er niet bang voor.”

‘Een kleine jongen die grote dingen doet’


“We hebben het plan doorgezet en afgelopen zondag was het dan zo ver! Vijf paarden van mij, vijf paarden van manege Nieboer voor de wagen. Mijn eigen paarden liepen voorop, die ken ik door en door. Daarachter liepen de paarden van Nieboer. Ook die paarden ken ik, gezien ik er geregeld mee men. Ik had er het volste vertrouwen in en dat was niet voor niets. Het was een prachtige rit! Mijn grootste wens is in vervulling gegaan op een heel bijzondere manier. Ik kan wel huilen, van blijdschap dan! Ik ben maar ‘een dom boertje die met een paar paarden gaat rijden, als amateur’. Ik heb het tuig allemaal zelf in elkaar gelast en heb geen nieuw of duur spul aangeschaft. Want waarom kun je als kleine jongen geen grote dingen doen?”

Bron: Bitmagazine