De winnaars BK Vlechten
De winnaars BK Vlechten

Irene Wensveen winnares BK Vlechten (categorie 16+)

Nieuws

De finale van het Belgisch kampioenschap Vlechten voor de leeftijdsgroep 16 jaar en ouder, was heel erg spannend. Onder massale publieke belangstelling vlochten de deelneemsters zondag tijdens Flanders Horse Expo in Gent hun paarden in. Uiteindelijk kreeg Irene Wensveen uit Antwerpen met de Haflinger Whoopy de meeste punten van de jury.I Love Belgium


De ‘I love Belgium’-vlecht van de dertigjarige Irene was een perfecte combinatie van creativiteit, netheid en afwerking. Daar kon de jury niet omheen.

De afgelopen weken vlocht Irene bijna dagelijks paarden in: van vrienden, want haar eigen volbloed arabische paard is helaas niet gezegend met een flinke manenbos.

De manenvlecht van Whoopy is een combinatie van onderhandse en bovenhandse vlechten. Deze heeft ze volledig opgezet met de linten, er zijn geen elastiekjes of speldjes aan te pas gekomen. Enkel voor de vlecht van de voorpluk en de staart zijn elastiekjes gebruikt. Wat de jury aansprak, was dat het thema ‘België’ in zowel de staart als manen harmonieus terugkwam.

Allemaal roosjes


Evelien Leroy (27) uit Merelbeke creëerde een prachtige, zigzag-vlecht in de manen van haar Tinker White Girl. Om haar naam eer aan de te doen, moest ze daarvoor wel grondig gewassen worden een dag voor het evenement. Evelien had van de drie finalisten de langste manen tot haar beschikking, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Ze benutte de lengte van de vlecht optimaal en naaide het uiteinde mooi in een rol, zodat het geheel stevig bleef zitten. Het innaaien van deze ‘dotjes’ leerde ze via YouTube-filmpjes. Evelien heeft een passie voor bloemen en heeft haar diploma van bloemist: ook dat thema kwam duidelijk terug in haar ‘rozentak-vlecht’. Het geheel in de manen en staart werd rijkelijk versierd met rode en witte rozen. Een decor dat prachtig paste bij de vacht en uitstraling van White Girl.

Chique ‘twisted braid’


Liselotte Deconinck (16) uit Merelbeke zette een prachtige hengstenvlecht in de manen van haar zwarte ruin Bluf. Om deze vlecht zaten nog eens extra kleine vlechtjes, wat het geheel een chique uitstraling gaf. Lieselotte en Bluf beoefenen zowel de dressuur- als springsport, maar bij slecht weer komt haar passie voor vlechten weer naar boven. Haar inspiratie haalt ze uit haar lieve Fries, haar steun en toeverlaat, die gedurende de anderhalf uur durende finale rustig blijft staan en alle publieke belangstelling geïnteresseerd gadesloeg. De manenvlecht werkte Lieselotte af met glimmende bloemetjes, terwijl in de staart het thema ‘dromenvanger’ terugkwam, afgewerkt met kleine veertjes in de uiteinden. Een passende portie mousse en haarlak hielden deze ‘twisted braid’ netjes op zijn plek.

Spannende strijd


Het was een super spannende finale, waarbij de drie deelneemster op bewondering konden rekenen van de vele toeschouwers, van wie er velen zouden wensen dat zij zo mooi konden vlechten. Tijdens de prijsuitreiking gaf de jury bestaande uit Jan Darimont van het Belgisch stamboek Friesch Paard, paardentrainster Wendy Bleekmolen en Dorien van Dijk, hoofdredacteur van Bit uitgebreid commentaar bij de bijzondere vlechten. Een geslaagde eerste editie van het eerste BK Vlechten!

Beoordeling


De jury beoordeelde het trio op verschillende onderdelen. Zie hieronder de gemiddelden: LiselotteIreneEvelien
 Creativiteit 6,5 8,58
 Techniek 7,7 8,5 8,5
 Netheid 6,7 9 8,2
 Afwerking 6,3 9 8,2
 Totaal: 6,8 8,8 8,2

Bron: Bitmagazine
De vlecht