Stichting Paarden Wens 2
Stichting Paarden Wens 2

Koetsier bouwt kaasbrik om voor Ambulance Wens

Nieuws

Een koetsier uit Gouda heeft een meer dan honderd jaar oude kaasbrik zo omgebouwd, dat er de speciale brandcard van Stichting Ambulance Wens mee vervoerd kan worden. Dit betekent dat terminale patiënten nog een laatste rit met paard en wagen kunnen beleven. “Stichting Ambulance Wens stond meteen open voor dit idee. Ook patiënten en familieleden zijn ontzettend dankbaar dat dit mogelijk is,” vertelt bouwer Patrick Vermeulen.



Een laatste rit


Koetsier en bouwer Patrick Vermeulen uit Gouda kwam in februari dit jaar op het idee om een koets te bouwen om terminale mensen een laatste rit te geven. “Ik kende Stichting Ambulance Wens nog niet, maar via via ben ik in contact gekomen met dit goede doel. Ik heb hen opgebeld en oprichter Kees Veldboer stond direct open voor het idee,” vertelt Patrick. “Zoiets als dit was nog niet mogelijk, dus ik zag dit als een leuke uitdaging.” Zodoende is de koetsier op zoek gegaan naar een geschikte kaasbrik en een passend onderstel voor de brancard.

Kaasbrik uit 1905


Er waren niet veel moeilijkheden bij het ombouwen van de kaasbrik. “Er waren maar een paar dingen die ik mezelf moest afvragen: past het bed er in? Is het veilig? Kunnen de familieleden en verplegers mee?” Patrick begon met het opmeten van verschillende kaasbrikken en heeft een oude variant kunnen overnemen van een boer. “De brik is waarschijnlijk in 1905 gebouwd in Barneveld. Er was al minstens veertig jaar niets mee gedaan.”

Passend onderstel


Wat de veiligheid betreft waren er ook niet zo veel problemen.  “Het is niet anders dan met een ambulance: het bed moet goed vastzitten en de vrijwillige verpleging houdt de patiënt in de gaten. Mocht er onderweg wat gebeuren, dan kan een ambulance die stand-by staat opgepiept worden.” Patrick heeft verder nog bankjes aan de rechterkant van de kaasbrik bevestigd, zodat er vier à vijf personen mee kunnen tijdens de rit. De grootste uitdaging was het onderstel van de brancard. “Het onderstel komt van een Duitse ambulance. Dit moest precies passen op de onderdelen van de brancard van de stichting. Bovendien werkt het ook allemaal elektrisch.”

Kalme Fries


Patrick heeft als koetsier van Dutchride al veel ervaring met het rijden met passagiers, maar het koetsieren voor patiënten is iets nieuws. “Je geeft mensen hun laatste ervaring met paarden, het is heel bijzonder dat je dit voor hen kan betekenen. Ik heb ook veel respect voor de vrijwilligers die de patiënten deze zorg bieden.” Patrick heeft zijn eigen Fries Dylila voor de kaasbrik staan. “Zij is net zo kalm als anders, het maakt haar niet uit. Na de rit spannen we Dylila uit en brengen we haar naar de patiënt toe zodat deze nog kan aaien of kroelen.”

Genieten van het moment


De routes in de omgeving van Gouda en de Reeuwijkse Plassen zijn Patrick goed bekend, maar er kan ook op andere bijzondere plekken gereden worden. “Zo hebben we toestemming om op het terrein van de bereden politie te rijden en zijn we bezig om met paard en koets naar andere plekken in Nederland te gaan. Een aanvraag kan men doen via de website van Stichting Ambulance wens, zij zullen kijken wat er mogelijk is.” Omdat vrijwilligers hieraan meewerken, is alles vanuit de stichting gratis. “Ik denk dat veel mensen dat niet weten en zich daarom niet aanmelden. Maar er is veel mogelijk en je krijgt snel een reactie. Wat mij opvalt, is dat de mensen tijdens de rit helemaal niet bezig zijn met hun ziekte. Ze genieten van het moment en het is daarom hartstikke gezellig. ”

Bron: Bitmagazine.nl