Vivian
Vivian

Vivian Hesen op de bres voor de Welshpony

Nieuws

“Thuis worden er wel eens grappen gemaakt dat ik al vanaf dat ik een paar dagen oud was, gek was op Welsh pony’s”, grinnikt Bit-lezer Vivian Hesen (29).  “Mijn moeder is bang voor paarden, dus na mijn geboorte heeft ze mij meteen tussen de Welshpony’s van mijn oom gezet, om mij maar aan paarden te laten wennen. Nou, dat is gelukt.”
[caption id=”attachment_94833” align=”alignright” width=”200”] Vivian met Sunstar’s Cindy (Sectie A) tijdens de Nationale Show in België.[/caption]

Dat ‘wennen’ groeide al snel uit tot een chronisch paardenvirus. Vivian had het geluk dat de fokkerij van haar oom op een steenworp afstand van haar ouderlijk huis stond, dus hier was ze dan ook veel te vinden. “De Welshpony die ervoor heeft gezorgd dat ik dit ras in mijn hart heb gesloten was mijn eerste verzorgpony, die de roepnaam Godelieve droeg. Ik deed er alles mee, dat was ook de eerste pony die ik zadelmak heb gemaakt.”

Stamfotograaf


Met haar oom ging ze ook vaak mee naar keuringen. “Eerst mocht ik alleen het veulen vasthouden tijdens de keuringen, maar toen ik ouder en sterker werd, mocht ik ook de merries vasthouden. Geweldig vond ik dat. Nu reis ik het hele land af om te fotograferen bij stamboekkeuringen.” Zou je je een stamfotograaf van het Welshe ras kunnen noemen? Vivian lacht: “Dat denk ik wel!”

“Het leukste vind ik de Welsh A’tjes en de Cobs”, vertrouwt Vivian ons toe. “Het is gewoon een fantastisch ras. Het zijn bloedmooie pony’s met fijne karakters, maar ze laten niet zomaar het kaas van hun brood eten en kunnen ook lekker eigenwijs zijn. Ik vind het prachtig om naar ze te kijken, daar kan ik echt uren van genieten.”
‘Het zijn bloedmooie pony’s met fijne karakters, maar ze laten niet zomaar het kaas van hun brood eten en kunnen ook lekker eigenwijs zijn’

Royal Welsh Show


[caption id=”attachment_94834” align=”alignright” width=”300”] Flydon Llwy pwdin, kampioen sectie A tijdens de Royal Welsh Agricultural Show 2017, Wales[/caption]

Vivian laat dan ook geen gelegenheid voorbijgaan om het ras te promoten. “Ik ben bij bijna alle edities van Horse Event aanwezig geweest: dan hielp ik bij de stands, maakte ik foto’s, of zette ik me op een andere manier in.”

“Ook heb ik twee jaar geleden een verjaardagskalender gemaakt met mijn foto’s. Ik heb toen echt geprobeerd de veelzijdigheid van het ras te laten zien. Het zijn niet alleen kinderpony’s: je kunt ermee fokken, op ze rijden, of ze voor de koets spannen en met het gezin erop uit trekken.”

“Het meest trots ben ik op de foto’s die ik heb gemaakt tijdens de Royal Welsh Agricultural Show vorig jaar, in Wales. Dit is de grootste Welshshow ter wereld en trekt elk jaar duizenden pony’s. Toen ik daar vorig jaar foto’s maakte mocht ik vanuit de ring fotograferen. Dat was echt een kippenvelmoment!”

Op pad


Ook tijdens de vakantie kan Vivian haar passie voor Welshpony’s niet loslaten. “Even geleden reisde ik naar Nieuw Zeeland voor een maand. Omdat een maand zonder paarden best afzien is, heb ik een plaatselijke Welshfokker benaderd met de vraag of ik met mijn camera langs mocht komen. En dat was mogelijk! De hele middag hebben we in de zon door de weilanden gewandeld. Op een gegeven moment kwamen we bij een kloof, en daar liepen de merries. Dat was echt een geweldige ervaring.”

[caption id=”attachment_94832” align=”alignright” width=”300”] Punga Philanderer (Sectie A), tijdens hetbezoek aan Rosa Stud, Nieuw Zeeland[/caption]

Er staat nog veel op de planning voor Vivian. “Ik heb een heleboel stamboek- of verenigingskeuringen staan, zowel in Nederland als in Duitsland of België, dus ik blijf wel bezig! Mijn moeder heeft soms wel eens spijt dat ze mij zo vroeg al met paarden in aanraking heeft gebracht. Ik ben momenteel zo veel op pad voor de Welshpony’s, dat ze het ook wel eens leuk vindt als ik weer een keer thuis ben!”

Bron: Bitmagazine.nl
Rassenpassie - Vivian - Welsh1
Rassenpassie - Vivian - Welsh2
Flydon Llwy pwdin, kampioen sectie A tijdens de Royal Welsh Agricultural Show 2017, Wales
Rassenpassie - Vivian - Welsh4
Rassenpassie - Vivian - Welsh5