oog
oog

Nog 7 paarden met rhino op stal in Nijverdal

Nieuws

Stalhouderij Olthuis in Nijverdal is getroffen door de uitbraak van het rhino-virus. Een paard is overleden, zeven zijn nog ziek. Medewerkers en dierenartsen vechten voor het herstel van de viervoeters, dat schrijft dagblad De Stentor.


Helga Olthuis van Stalhouderij Olthuis doet er samen met haar medewerkers en dierenartsen alles aan om ervoor te zorgen dat het virus rhinopneunomie niet verder overslaat naar de ongeveer twintig gezonde paarden die bij haar in de pensionstal staan.

Afgelopen maandag werd de ziekte ontdekt bij het eerste dier. ”Het paard had moeite te staan. We hebben nog met een takel geprobeerd het dier op de benen te krijgen, maar het ging niet meer. We moesten het paard helaas laten inslapen”, zegt Olthuis, die nog niks kan zeggen over de mogelijke financiële gevolgen van de uitbraak. Al snel werd ontdekt dat het paard was overleden aan rhinopneumonie EHV1. Deze vorm komt niet vaak voor en begint meestal met een wat slappe staart en evenwichtsstoornissen. Maar de verschijnselen kunnen ook erger zijn, zoals maandag het geval was, met een verlamming van de benen. Lees hier een eerder gepubliceerd artikel over wat te doen bij rhino.

De stal is gevestigd nabij nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Er staan vooral recreatiepaarden van particulieren en is op last van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) direct gesloten na de ontdekking van het virus. De gezonde paarden staan in een andere stalgang. “Er mogen 28 dagen na de laatste ontdekking van een ziektegeval geen paarden van of naar de stal worden vervoerd”, zegt Olthuis. “En de laatste ontdekking was dinsdag. De eigenaren mogen voorlopig alleen bij hun eigen paard komen.”

Bron: Stentor