100523369_ABFweb
100523369_ABFweb

Tip Femke de Laat: denk goed na over losrijden op wedstrijd

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Femke de Laat.

[caption id=”attachment_50094” align=”alignright” width=”300”] Femke de Laat[/caption]

“Bedenk voordat je gaat losrijden goed hoe je het wilt indelen en hoe lang je de tijd wilt nemen. Natuurlijk kunnen er op wedstrijd altijd onverwachte omstandigheden voorkomen, maar als je je paard al een aantal keer meegenomen hebt is het vrij goed in te schatten.

Fris en fruitig


Soms zie ik op wedstrijd ruiters en amazones heel lang en fanatiek losrijden. En dan het liefst nét voordat je je proef in gaat alle proefonderdelen toch nog ‘even’ doorrijden. Dan denk ik: ‘Doe rustig en houd je paard fris en fruitig voor IN de ring’. Het is zonde als je paard of pony te veel energie verloren heeft bij het losrijden, waardoor het in je proef misschien moeizaam gaat. Want het mooist is toch als het er makkelijk en licht uitziet.

Korte overgangen en kleine schakelingen


Vaak stap ik eerst best lang, totdat de paarden zich ontspannen voelen in de nieuwe omgeving. Bij een jong paard kan dat natuurlijk niet altijd: als ze soms te fris zijn ga ik al vrij snel draven. Dan ga ik korte overgangen en kleine schakelingen rijden om de paarden scherp voor in de ring te houden, en daarbij vooral het paard ook los door het lijf te houden. Ongeveer 5 à 10 minuten voordat de proef begint rijd ik het paard zoals ik hem in de proef hebben wil.

Houd ze scherp


Vooral bij jonge paarden die voor de eerste keren meegaan kan het zijn dat ze van alle indrukken ineens ‘leeg’ zijn. Zorg dat wanneer ze fijn aanvoelen, je gewoon veel stapt en de stukjes die je rijdt de paarden scherp houdt. Juist geen lange banen maken in alleen hetzelfde tempo. Natuurlijk is het per paard enorm verschillend: bij een heet of druk paard heb je wel weer baat bij wat langer losrijden. Calculeer dus wel voldoende tijd in en wanneer het goed voelt stap je gewoon vaker tussendoor. Alle proefonderdelen nog snel doornemen heeft geen zin, dat moet toch echt al goed bevestigd zijn voordat je überhaupt op wedstrijd gaat. Er zijn altijd wel enkele oefeningen die je bij het losrijden nog een keer mee kunt nemen, maar sla hier niet in door. ”

“Ik geef de pen door aan Marieke van der Putten. Ik vind dat ze een mooie stijl van rijden heeft, dus ik ben benieuwd wat ze voor tip kan meegeven.”

Bron: Bitmagazine
150715160_ABFweb
12188341_10208675401791011_99020048_n