070227174_ABFweb
070227174_ABFweb

Tip Bart Veeze: met zo min mogelijk stress op concours

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter Bart Veeze. 

[caption id=”attachment_50685” align=”alignright” width=”300”] Bart Veeze[/caption]

“Een goede voorbereiding is het halve werk. Als jij goed voorbereid op wedstrijd gaat, scheelt dat een hele hoop stress voor jou en je paard.

Goed plannen


Om te beginnen: zorg dat het paspoort van je paard in orde is. Zorg dat je de entingen mooi op tijd kloppend hebt. Het zou zonde zijn als je door zoiets gediskwalificeerd zou worden. Probeer ook afspraken zoals de hoefsmid zo te plannen dat het goed uitkomt met je wedstrijd. Ga voor jezelf na wanneer jouw paard het fijnst is. Voor het ene paard is dat enkele dagen na het bekappen of beslaan, voor een ander paard is dat twee weken na die tijd. Zorg dat je dit te weten komt en pas je planning hier op aan. Ook voor toiletteren geldt: begin hier niet op de laatste avond mee. Een paar dagen van te voren toiletteren scheelt een hoop stress voor jou en je paard.

Boots concours na


Houd in je training rekening met de opbouw naar de wedstrijd toe. De week (of weken) voor het concours neem je tijdens de training alvast stukken uit je proef mee. Zoek ook de wedstrijdhouding op en stel je paard ook momenten wat meer bovenin in. Als je M of hoger rijdt, rijd dan ook alvast zonder zweep. Zodat je weet hoe je paard aanvoelt en hoe hij daarop reageert. Hoe meer je thuis van concours nabootst, hoe meer profijt je daarvan zult hebben.

Op tijd klaar


Zelf ben ik heel extreem met alles op tijd klaar hebben. Vooral als ik een internationaal concours heb, ligt alles de week van te voren al klaar. Dat is misschien wat overdreven, maar zorg in ieder geval dat je niet de avond voor je wedstrijd nog dekjes staat uit te wassen. Weet waar je spullen zijn, maak ze schoon en netjes, zorg dat alles passend is en leg alles op tijd klaar.
Op de dag zelf vlechten we de paarden. Daarna zet ik ze nog even terug op stal. Zodat ze rustig kunnen eten, mesten en plassen. Sommige paarden willen eenmaal op concours niet meer plassen. Met vlechten en poetsen ben je al gauw drie kwartier bezig; als ze daarna gelijk op de trailer moeten en op concours zijn is dat een lange tijd om je plas op te houden. Zet ze nog lekker een half uurtje ongeveer op stal, zodat ze de tijd hebben om nog even hun behoeftes te doen.

Vergeet jezelf niet


De week voorafgaand aan de wedstrijd denk ik ook aan mezelf. Ik probeer op tijd naar bed te gaan, zodat ik goed uitgerust ben. Je bent de hele week druk met je paard, maar vergeet jezelf niet. Ik laat zo min mogelijk op het laatste moment aankomen, zodat ik niet onnodig stress heb.
Tot slot: vertrek op tijd! Dan heb je op concours de tijd om rustig te bekijken waar je moet losrijden, waar je naar toe moet en in welke ring je moet starten. En vergeet niet om plezier te hebben! Geniet van het rijden en van je paard. Je hebt hier niet voor niets zo lang voor getraind.

“Ik geef de pen door aan dressuurruiter Geert-Jan Raateland.”

Bron: Bitmagazine
140818314_ABFweb