dressuur pony wedstrijd
dressuur pony wedstrijd

Tip Jeff Heijstek: Ga goed voorbereid op wedstrijd!

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige, deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter Jeff Heijstek.

[caption id=”attachment_58554” align=”alignright” width=”290”] Jeff Heijstek[/caption]

“Bijna iedereen heeft wel eens last van zenuwen. Maar als je goed voorbereid op wedstrijd gaat dan kunnen deze zenuwen zeker beperkt worden. Maak een goede wedstrijdplanning voor het seizoen. Met ook af en toe een rustperiode voor je paard. Zorg voor voldoende afwisseling in je trainingen zodat zowel je paard als jij gemotiveerd kunnen blijven.

Ook voor de wedstrijd zelf kan je de nodige voorbereidingen treffen. Wat betreft je proef helpt het sommige ruiters om thuis de proef eerst goed door te nemen. Zorg dat je paard de oefeningen die gevraagd worden goed beheerst. Enkele van mijn lesklanten helpt het om hun proef uit te printen en erbij te schrijven waar zij tijdens de oefeningen op moeten letten. Ik laat ze dit dan eerst zelf invullen en in de les bespreken wij het. Voordat zij dan beginnen met losrijden lezen zij dit commentaar nog een keer door en het geeft hun dan een betere focus. Ook is het handig om tijdens de trainingen een proef te rijden en dit te filmen. Soms ontdek je dan al fouten van jezelf, die je op de wedstrijd kan verbeteren.

Wanneer je starttijd bekend is maak dan een planning. Hoe laat moet ik van huis? Neem ruim de tijd want helaas komen er in Nederland vaak files voor. Houd rekening met uitvallers, daardoor kunnen soms de starttijden nog opschuiven. Het is beter om bij aankomst nog even een bakje koffie te drinken in plaats van in de stress te schieten dat je te laat bent voor je losrijden. Plan van te voren hoe lang je wilt gaan losrijden en hoeveel tijd je nodig hebt voor het opzadelen. Let wel op dat deze planning geen valkuil wordt doordat er soms toch nog iets onverwachts kan gebeuren. Probeer dan ook om rustig te blijven. Informeer bij aanmelding op het secretariaat van de wedstrijd of de starttijden nog gewijzigd zijn. Zij hebben de meest recente startlijst zodat je niet later voor verrassingen komt te staan.

Wanneer je je proef hebt gereden en de jury heeft je protocol voorzien van commentaar wees dan ook kritisch naar je zelf. Soms kan iets anders voelen dan dat het er uit kan zien. Ook je proef filmen tijdens de wedstrijd kan je nuttige informatie geven.
De jury zit daar met de beste bedoelingen en wil heel graag hoge punten kwijt.

Oordeel niet te snel als de punten tegenvallen. Stel jezelf doelen die haalbaar zijn om teleurstellingen te voorkomen en werk met plezier naar een beter resultaat!”

“Ik geef de pen door aan Malene Nootenboom”
image1