image
image

Tip Femke Beljon: Verzamel de juiste mensen om je heen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Femke Beljon.

[caption id=”attachment_60505” align=”alignright” width=”193”] Femke Beljon[/caption]

“Daar ging ik dan als 7-jarig meisje: geboren in een rijtjeshuis, op naar mijn eerste ponyrijles op de manege in Dalfsen. Mijn vriendinnetje Melissa woonde op een boerderij en zij had een Shetlander genaamd Tanja. Daar waren we vaak te vinden, maar van echt rijden was geen sprake. We hadden vooral veel plezier en daarmee een goede start.

Ik kom niet uit een paardenfamilie, mijn vader Pieter is inmiddels ook besmet met het paardenvirus en gaat graag overal mee naar toe. Mijn moeder Joke heeft er nog steeds niet veel mee, maar ondersteunt me waar ze kan, vooral mentaal. Ze houdt in de gaten of ik goed op mezelf let en komt af en toe eens kijken als ik in de buurt moet rijden of een belangrijk kampioenschap heb. En ze houdt thuis de boel draaiende als Pieter weer eens mee op pad is, en dat is nogal vaak!

Toen ik acht jaar oud was kreeg ik mijn eerste pony Dolly die toen ook op de boerderij van Melissa gestald kon worden. Later verhuisden we naar een vrijstaande woning en daar is mijn hobby behoorlijk uit de hand gelopen...

Ik heb verschillende pony`s gehad waarmee ik dressuur, springen en SGW deed. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Kasparov, thuis heette hij Kasper. Dat was echt een once-in-a-lifetime paard, of moet ik zeggen pony? We hebben hem voor een prikkie kunnen kopen van een collega van mijn vader onder de voorwaarde dat hij de rest van zijn leven bij ons zou blijven. Maar wat hij me heeft gebracht had niemand kunnen voorspellen. Een grote E-pony, samen begonnen in de M1/DE, Nederlands kampioen Z1/DE geworden, talloze overwinningen behaald bij de pony`s en paarden in alle klasses en geeindigd in de Lichte tour en het B kader van de Young Riders. Bij ons met pensioen gegaan en hier gestorven, zoals afgesproken.

De financiën


Paardensport is duur. Op welke manier je het ook beoefent: als je een pony of paard hebt kost het elke dag geld. Toen het allemaal een beetje serieuzer begon te lopen, ben ik met mijn vader gaan zoeken naar mensen die iets aan mijn ‘weg naar de top’ konden bijdragen. En minstens net zo belangrijk: wat kan ik dan voor hun betekenen? Eenrichtingsverkeer werkt niet.

Wij hebben financieel niet de middelen om zelf een duur paard te kopen of de paarden bij slecht weer op een mooie accomodatie te stallen. Mijn ouders hebben me altijd overal in gesteund en ondersteund, maar onder één voorwaarde: Je moet het uiteindelijk zelf doen. Dat houdt in: er 200 procent voor gaan en keihard werken, in weer en wind. Niet iedereen heeft het geluk dat zijn of haar ouders er volledig achter staan, dat besef ik me zeker. Maar wees creatief in het zoeken naar oplossingen en grijp niet alleen kansen, maar creëer ze ook.

Mijn vader had goed contact met zijn collega en zodoende gunden zij ons Kasper. Vanuit zijn werk had hij contacten met Univé en die ondersteunen mij ook nog steeds op financieel gebied. Maar veelal word ik geholpen in natura en kan ik op die manier ook iets terug doen voor mijn sponsoren.

Samen kun je zoveel meer


Door de jaren heen heb ik verschillende sponsoren verzameld die me op veel manieren ondersteunen, bijvoorbeeld met het maken van mijn website, mijn trainingen en mijn zadel.

Zo’n acht jaar geleden ben ik via de Rabobanktrainingen bij Alex van Silfhout terecht gekomen. Na jaren gelest te hebben met mijn eigen paarden, heb ik daar de kans gekregen om Grand Prix paard Popeye te rijden en uit te brengen. Via Alex ben ik destijds in contact gekomen met de familie van Norel, waar ik toen een jong paard heb gekocht en inmiddels meerdere paarden voor rijd.

De moraal van dit verhaal: verzamel de juiste mensen om je heen en investeer tijd in mensen met wie je een goede klik hebt en graag samenwerkt. En investeer niet alleen direct tijd in jezelf, maar zie ook het belang en de meerwaarde van het iets voor elkaar betekenen en samen een stap verder komen. Dat mist naar mijn idee nog wel eens in de paardensport. Het is vaak afgunst en ieder voor zich, maar samen kan je zoveel meer.

Andere belangrijke factoren


Naast mensen uit je directe omgeving en sponsoren die achter je staan, heb je natuurlijk nog veel meer mensen nodig om met een paard succesvol te worden en te blijven. Een goede dierenarts, een fijne hoefsmid, de paardentandarts, een fysiotherapeut/ostheopaat en niet te vergeten in mijn geval: de sportpsycholoog.

Naast al deze vakmensen heb ik het persoonlijk ook echt nodig om regelmatig leuke dingen te doen met vrienden en familie. En daar zijn ook een hoop mensen bij die helemaal niets met paarden hebben. Heerlijk om even helemaal vrij te zijn en ook goed om te zien hoe ‘niet-paardenmensen’ dingen kunnen relativeren in dit bizarre wereldje.

Ik hoop dat ik jullie met mijn tip aan het denken heb gezet. Wie zijn voor jou de juiste mensen die je nodig hebt om plezier te hebben in wat je doet en je persoonlijke doelen te realiseren? Veel succes!”

“Ik geef de pen door aan Herman van de Bunt van Country Mill Horse Support in Nijkerk.”
image