Plezier
Plezier

Tip Ilonka Kluytmans: Laat het plezier voorop staan

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingamazone Ilonka Kluytmans.

[caption id=”attachment_62232” align=”alignright” width=”295”] Ilonka Kluytmans[/caption]

“Hartelijk dank Floorinoor voor het doorgeven van de pen. Wij hebben samen verschillende keren in het Nederlandse team gezeten. Tijdens het EK Landelijke Ruiters in Hongarije 2009 en tijdens de Wereldbeker wedstrijd in Polen 2012 we maakten zelfs ons Boekelo debuut allebei in 2012!

Op deze grote wedstrijden reden we als ‘guppies’ mee tussen alle grote namen zoals Sandra Auffart, Michael Jung, William Fox-Pitt & Mark Todd. We hadden beiden een eigen paard, zelf opgeleid waarmee we op 3* niveau reden. Wat hebben we genoten!

Plezier staat voorop, dat vind ik heel belangrijk. Zowel voor mensen die hobbymatig als beroepsmatig met de paarden bezig zijn.
Mijn vriend heeft 350 melkkoeien, we grappen weleens tegen elkaar als we onze over volle agenda’s naast elkaar leggen: als je maar plezier hebt in wat je doet hè! We doen beiden wat we het allerleukst vinden en dat geeft genoeg energie om er iedere dag aan de slag te gaan.

Tijdens het lesgeven vind het belangrijk dat er ook plezier is, zo heb ik tijdens mijn opleiding Instructeur wedstrijdsport eventing veel geleerd van Wim Ernes en Rob Ehrens. Daarna op mijn stage zag ik hoe gedreven Egbert van Roekel lesgaf. Wat een energie en positiviteit stralen deze mensen uit en dat na zoveel jaren lesgeven! Dat is echt gaaf!

[caption id=”attachment_62233” align=”alignleft” width=”367”] Ilonka Kluytmans[/caption]

Tijdens mijn eigen wedstrijden op hoger (internationaal) niveau ben ik alle dagen aan het genieten. Vooraf is het even stressen om alles thuis goed achter te laten. Maar als ik dan eenmaal weg ben met één, twee of maximaal drie paarden dan geniet ik volop.

Alleen al van de reis: dat voelt echt als vakantie! Heerlijk dat ik extra tijd voor de paarden heb om ze die lange poetsbeurt te geven of ze extra mooi te vlechten. Als ik maar één paard bij me heb probeer ik ‘s middags een middag dutje te doen. Heerlijk!

Natuurlijk moet de focus er zijn en een gezonde wedstrijd spanning. Dat is de kick van zo’n wedstrijd. Mijn eerste wereldbekerwedstrijd herinner ik me nog goed, ik liep daar de cross en dacht “wauw, dat ik hier mag rijden echt zó vet! Dat Martin Lips ons goed genoeg vindt om hier te starten, echt kicken!” We werden individueel 4e en met het team ook.

Daarna gebeurde in Boekelo precies hetzelfde, tijdens het losrijden heb ik vaak een extra rondje gestapt om even te genieten dat ik daar echt reed. Het was de allereerste keer dat ik tegen mijn ‘held’ Mark Todd mocht rijden. Als negenjarig meisje moedigde ik hem al aan tijdens het WK in Den Haag!

Dus: zorg dat het plezier voorop staat tijdens de trainingen en wedstrijden. Maar ben wel consequent en duidelijk. Een paard moet weten wat wel en niet mag. Ben enthousiast als hij het goed doet, dat verbetert de band en het vertrouwen alleen maar. Dat enthousiasme is tevens ook leuk voor de instructeur!

Plan de wedstrijden op je eigen niveau zodat je realistische doelen kunt stellen en toch plezier hebt op wedstrijd, ookal eindig je als laatste. Zo kan mijn doel met een jong paard op een wedstrijd zijn: binnen de bordjes blijven in de dressuurbaan. Klinkt heel simpel maar dan ben ik al gauw tevreden die dag en dan ga ik met een positief gevoel het spring parcours en de cross in. Voor de mensen die erbij zijn blijft het ook gezelliger... ;)

Daag jezelf uit tijdens een (eventing)training, maar zorg dat je altijd positief afsluit zodat je met een tevreden gevoel naar huis gaat. Houd afwisseling in het werk van je paard zodat hij er plezier in heeft. Ten slotte: als blijkt dat je paard geen plezier heeft in de sport of het niveau waar jij hem voor gekocht hebt blijf hem dan niet te lang ‘jennen’ maar hak knopen door. Ga niet met een Z2 dressuurpaard ZZ-zwaar proberen te rijden. Of met een 1* paard een 3* cross willen rijden. Dan is het plezier er gauw vanaf, blijf realistisch!”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Marcelle de Kam.”
Afbeelding2
Afbeelding1