Transport
Transport

Bit duikt in... Reisziekte bij paarden

Nieuws

Als we bij mensen spreken over reisziekte, dan zijn we een beetje misselijk en that’s it. Paarden kunnen ook last hebben van ‘reisziekte’, maar dan bedoelen we iets anders dan bij mensen. Paarden kunnen zelfs overlijden aan ‘reisziekte’, zo overleed De Novo News van Tina Cook aan deze aandoening. Daarom spreken we voor deze editie van Bit duikt in… met paardenarts Yteke Elte van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht.


Reisziekte bij paarden wordt ook wel shipping fever of transportziekte genoemd. Anders dan bij mensen, die meestal misselijk zijn, is reisziekte bij een paard echt een ziekte. Yteke Elte: “Het is eigenlijk een soort longontsteking die ontstaat tijdens een lang transport waarbij het paard langdurig met het hoofd omhoog staat.” Met lang transport bedoelen we dan een reis van vier uur of langer. “Doordat het paard met het hoofd omhoog staat, is het voor hem lastig om de luchtwegen schoon te houden.” Als dat niet lukt, kunnen bacteriën blijven zitten en ontstaat er dus een luchtweginfectie. Stress bij het paard kan tevens de kans op reisziekte vergroten.

Symptomen


Elte vertelt dat het niet altijd makkelijk is om de symptomen van reisziekte te constateren. “Het belangrijkste is dat je je paard gewoon goed in de gaten houdt. Merk je dat je paard sloom is? Of heeft hij koorts of neusuitvloeiing in combinatie met een lange reis? Bel dan direct een dierenarts.” Ook hoesten en koliekverschijnselen kunnen duiden op shipping fever. Als je er op tijd bij bent, is er een zeer goede prognose voor je paard. “De dierenarts start dan direct een stevige behandeling die een paar dagen gevolgd moet worden. Denk hierbij aan antibiotica en ontstekingsremmers. Als het nodig is kan er eventueel ook een infuus worden aangelegd”, vertelt de paardenarts. Gezien de ernst van de bacterie kan een paard, als je er niet op tijd bij bent, ook overlijden aan de transportziekte. Wees hier dus attent op als je paard een lange reis maakt.
‘Als je er op tijd bij bent, is de prognose voor je paard heel gunstig’

Voorkomen


Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Allereerst is het belangrijk dat je nooit een lange reis gaat maken met een paard dat al ziek is of veel stress heeft. Elte: “Verder is het belangrijk dat er zo min mogelijk stof is. Wil je hooi voeren, wat om sommige redenen juist aan te raden is, maakt het dan van tevoren stofvrij. Dit doe je door het even te weken.” Het is ook verstandig te kijken of je tussendoor een keer een pauze kan inlassen bij een stal zodat je je paard even los kan gooien en hij met zijn hoofd omlaag kan lopen. “Dit is echter niet altijd mogelijk. Wat je dan kan doen is bij een benzinestation stoppen en de touwtjes aan het halster los maken en op de grond voeren. Of zoek een geschikte plek en haal de paarden van de trailer om er een stukje mee te wandelen.”

Reisziekte is niet erfelijk voor paarden. Daarnaast is het niet rasgebonden. Elte geeft aan dat je het natuurlijk wel bij een bepaald ras vaker terug ziet komen dan bij een ander ras, maar dat is vooral omdat die paarden veel vaker reizen. Denk bijvoorbeeld aan de internationale sportpaarden. De ziekte is ook niet leeftijdsgebonden, maar jonge en oude paarden krijgen het wel makkelijker. Dit omdat ze gemakkelijker in de stress raken en hun immuunsysteem niet optimaal is.

Tips bij reisziekte bij je paard



  • Houd je paard goed in de gaten als je langere reizen (4 uur of meer) gaat maken. Zie je ook maar iets verdachts aan je paard? Bel een dierenarts!

  • Symptomen van reisziekte zijn onder andere sloomheid, neusuitvloeiing, koorts en hoesten.

  • Voorkomen is beter dan genezen. Ga je een lange rit maken met je paard in de trailer, neem dan de nodige maatregelen.


Bron: Bitmagazine