blub regen modder nat
blub regen modder nat

Bit duikt in... Depressie bij paarden door regen

Nieuws

Onlangs concludeerden gedragspsychologen dat paarden sneller depressief worden door regenachtig weer. Ze zouden er niet van houden. Gedragsdeskundige Petra Vlasblom zet daar vraagtekens bij. “Het is niet zozeer de regen waarvan ze depressief worden, maar de gevolgen ervan.”



‘Een paard heeft van nature behoefte aan veel sociaal contact’


Essentiële behoeftes


Vlasblom zegt dat het bij regenachtig weer kan voorkomen dat paarden te weinig buiten komen of te veel op stal staan. De evolutionaire behoeftes van een paard kunnen daarbij in het geding komen. En juist dat kan de oorzaak zijn van depressies bij paarden. Een depressie ontstaat volgens Vlasblom overigens niet zomaar. Er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Hoe lang het duurt voor een paard er last van krijgt, verschilt volgens de gedragsdeskundige per paard. Er moet goed gekeken worden naar wat de behoeftes zijn van een paard en naar het stalmanagement om stress en daaruit voortvloeiende depressies te voorkomen, vindt Vlasblom. “Een paard heeft van nature behoefte aan veel sociaal contact. In een kudde hebben ze veel sociaal contact en daarnaast hebben ze daarin allemaal een taak. Ook beweging is een essentiële behoefte, naast de hele dag door beetjes voedsel binnenkrijgen.” Petra Vlasblom snapt dat elke stal anders is en niet overal zijn dezelfde faciliteiten voorhanden. Wel kunnen wij als paardeneigenaren er zoveel mogelijk aan doen om de primaire behoeften van onze paarden tegemoet te komen. “Het is ideaal als een paard dagelijks een bepaalde periode buiten, bijvoorbeeld in een paddock, kan doorbrengen. Het liefst samen met andere paarden.”
‘Beweging geven is het belangrijkste’

Drainage


Door ervoor te zorgen dat je stal is voorbereid op slechte weersomstandigheden, bijvoorbeeld door je paddock te draineren of door middel van een overdekte longeercirkel, kun je aan die behoefte van het paard tegemoet komen. “Ik begrijp dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Als het te nat is om je paard buiten te zetten, zorg dan dat het paard zoveel mogelijk afleiding krijgt. Beweging geven is het belangrijkste.” Lang op stal staan is volgens Vlasblom niet prettig voor een paard vanwege verschillende factoren. “Het dier gaat zich vervelen door een gebrek aan speeltijd of vrije tijd en onvoldoende contact met soortgenoten. Op stal heeft hij meestal alleen contact met de twee paarden naast hem en dat is anders dan in de wei, als hij met meerdere paarden loopt. Op stal beweegt het paard te weinig en kan hij ook te weinig voederbeurten krijgen. Een paard is van nature gewend om steeds kleine beetjes te kunnen knabbelen.”

Stress


Het is volgens Vlasblom goed te kijken naar het stalmanagement om stress bij paarden te voorkomen. “Staat een paard wel in de juiste box? Of is het daar alleen maar gezet, omdat die box toevallig vrij was? Staat hij naast een paard waar hij geen klik mee heeft? En bij een sensibel paard is het misschien geen goed idee om dat vlak naast de ingang, de kantine, de poetsplaats of de radio te zetten. Stress kan daardoor vermeerderen.” Overigens speelt volgens Vlasblom ook mee wat een paard gewend is. “Sportpaarden zijn het over het algemeen gewend om meer op stal te staan dan paarden die recreatief gebruikt worden. Als een paard gewend is om langere perioden op stal door te brengen, zal het er niet zo gauw problemen mee hebben als het door slecht weer minder buiten komt. Bij een paard dat gewend is om veel buiten te komen, kan ik mij voorstellen dat het er gefrustreerd en ongelukkig van wordt als het een langere periode op stal staat.”
‘Vanuit de natuur van een paard is er niets mis met regen. Er is zon en er is kou, dat hoort bij de natuur’

Nat paard


En heeft een paard nou een hekel aan regen of niet? “Vaak wordt vanuit de mens geredeneerd. Mensen vinden het over het algemeen niet prettig in de regen en kunnen dat projecteren op hun paard. Ook is het onhandig als de deken van hun paard nat wordt, of als het paard nat wordt, vlak voordat ze willen gaan rijden.” En vanuit de optiek van het paard? “Ik heb zelf paarden in Frankrijk staan en die kunnen kiezen of ze wel of niet naar binnen gaan als het regent. Het is mij opgevallen dat ze met regen meestal niet binnen gaan staan, maar dat eerder doen bij warm weer en als er veel vliegen zijn. Wel heb ik een paard op stal gehad dat met regen direct naar binnen wilde, maar dat was in mijn ogen een bijzonder paard. We noemden haar dan ook de ‘dame uit Wassenaar’.” Je kunt aan het gedrag van paarden bij regen wel zien dat ze er niet dol op zijn, vindt Vlasblom. “Bij een regenbui en harde wind gaan paarden meestal met hun hoofd omlaag en met hun achterhand tegen de regen in staan. Daaruit kun je opmaken dat dat een paard regen op het hoofd minder prettig vindt. Vanuit de natuur van een paard is er niets mis met regen. Er is zon en er is kou, dat hoort bij de natuur.”

 






[handwritten]
Petra Vlasblom is de oprichtster en directrice van de erkende driejarige opleiding 2Moons gedragsdeskundige voor mens & paard (sinds 2006). Vlasblom is gespecialiseerd in het gedrag van mensen en paarden en geeft les in het beïnvloeden van het gedrag van paarden en het motiveren en kennis overdragen aan de eigenaar van het paard. Ze heeft zelf verschillende horsemanship-opleidingen gevolgd, een studie gedragstherapie voor paarden gedaan en verschillende opleidingen en cursussen gevolgd gericht op het communiceren met en trainen van paarden. Naast lesgeven bij 2Moons traint ze paarden die probleemgedrag vertonen en hun eigenaren. Ze is van mening dat probleemgedrag van het paard niet altijd veroorzaakt wordt door mensen, maar dat de oplossing wel bij de mens ligt. [/handwritten]