160919292_ABFweb
160919292_ABFweb

Bit Kennisstal: Bouw van de paardenmond en waar werkt het bit in?

Nieuws

In de wandelgangen hoort Bitfitter Ymke Groenendijk vaak dat een dun bit scherper zou zijn dan een dik bit. Maar is dat eigenlijk wel zo? “In de Bit Kennisstal wil ik graag twee punten belichten: de bouw van de paardenmond en de plek in de mond waar het bit inwerkt. Wat maakt een bit nou eigenlijk scherp? En verschilt het misschien nog per paard welke bit scherp is of is dat voor alle paarden gelijk?”


“Inhakend op de plek van inwerking in de paardenmond zal ik de verschillende type mondstukken uitleggen en laten zien tijdens de lezing. Wanneer kies je voor een ongebroken trens, enkel gebroken of dubbel gebroken bit? En heeft het type bitring nog invloed? En hoe kan een paard laten merken dat hij misschien wel de voorkeur geeft aan een andere inwerking? Met andere inwerking doel ik op bitten met bijvoorbeeld meer of minder tongvrijheid en niet meteen een bit met een hefboom.”



Wil je meer over bitfitting weten? Kom dan op donderdag 23 januari 15 uur naar de Bit Kennisstal op Jumping Amsterdam. Of lees dan de eerder verschenen blogs van Ymke op PaardenPlein.


Hier vind je het complete programma van de Bit Kennisstal.