Marijke corba
Marijke corba

Hooggevoelig in de paardenwereld

Nieuws

In de nieuwste Bit kun je lezen over hoogsensitiviteit. Een tijdje geleden plaatsten we een oproepje dat we op zoek waren naar hooggevoelige mensen of paarden. Onze mailbox stroomde al snel vol met berichtjes van lezers. Naast de gepubliceerde verhalen in Bit 244 lees je hier nog enkele reacties die we op de redactie ontvingen. Marijke Corba


 “Als klein meisje was ik altijd al erg gevoelig. Dit uitte zich in woede aanvallen als ik me onbegrepen voelde. Ik dacht over alles na. Leed van mensen of dieren om me heen had veel effect op mij. Mijn rust heb ik gevonden in paarden. Sinds een jaar ben ik de eigenaar van Daisy. Door haar ben ik steeds meer bezig met wat mijn gevoeligheid voor uitwerking heeft op mijn gedrag. HSP (Highly Sensitive Person) wordt nog steeds beschreven als iets heel zweverigs, terwijl het eigenlijk een veel voorkomend iets is. Sinds ik Daisy ken weet ik veel beter hoe ik mijn emoties kan herkennen en wanneer ik overprikkeld raak. Ze heeft me echt een beter en stabieler mens gemaakt.”

Tessa Beelen


“Doordat mijn paard en ik beide hooggevoelig zijn kunnen we erg goed communiceren. Drie jaar geleden had ik geen weet van mijn eigen hooggevoeligheid, maar wel van mijn paard. Vaak liep het rijden niet lekker omdat ik snel gefrustreerd raakte als iets niet lukte. Ik ben meer grondwerk gaan doen en mijn respect voor hem, en zijn respect voor mij groeide. Grondwerk en bitloos rijden hebben ervoor gezorgd dat we elkaar beter begrijpen dan ooit.


Debora Nap 


“Het is nu een jaar of vier geleden dat ik erachter ben gekomen dat ik hooggevoelig ben. In heb begin vielen de puzzelstukjes langzaam op hun plek en begon ik mezelf beter te begrijpen. Daarna kwam een heftige periode waarin ik enorm bewust werd wat mijn hooggevoeligheid inhoudt en wat het met me doet. Na een traject van een half jaar bij een psycholoog ben ik meteen teruggegaan naar de manege. Mijn instructrice was erg enthousiast toen ik haar vertelde dat ik aan de gang wilde met lichaamstaal. Ik verbaas mij er af en toe nog over wat ik in een uurtje kan bereiken met lichaamstaal bij een van de Fjorden. Sindsdien rijd ik weer af en toe paard en is dat eigenlijk mijn vorm van therapie, waarin ik sterk in mijn kracht als HSP’er sta.”

Tessa Freling 


“Van jongs af aan woonde ik op een afgelegen boerderij. Ik voelde me erg anders dan andere kinderen en voelde me erg eenzaam. Door mijn hooggevoeligheid kreeg ik het idee dat ik raar was. Paarden begrepen mij wel. Ze voelden me aan zonder oordeel en het was veilig bij hen te zijn. Sinds een aantal jaar heb ik een zorgboerderij waar mensen met een beperking dagbesteding kunnen volgen en waar ik paarden met gedragsproblemen of met een lichamelijke afschrijving opvang.”

Bron: Bitmagazine.nl
debora nap
tessa beelen
IMG_4907