Bitfitter bitten passen bit foto fleur louwe
Bitfitter bitten passen bit foto fleur louwe

Bitfitter Bianca Lodeweegs: ‘Toverbitten bestaan niet’

Nieuws

Bitfitter Bianca Lodeweegs staat naast een indrukwekkende stapel dozen met bitten van verschillende maten, modellen en materialen. “Ik heb geen toverbit bij me”, waarschuwt ze. Toveren kan Bianca weliswaar niet, maar ze weet wél precies waar je op moet letten als je een nieuw bit wilt kopen. Lees haar verhaal nu in Bit 245.
[caption id="attachment_72996" align="alignright" width="200"] Bianca Lodewijks[/caption]

Er zijn paarden met veel ruimte in de mond of juist weinig, kleine of grote lippen, een dikke of dunne tong, gevoelige lagen of niet. Bitfitter Bianca Lodeweegs uit Uddel merkt dat er nauwelijks naar die eigenschappen van de paardenmond wordt gekeken. “Er hangt bij veel paarden een bit in de mond, dat rechtstreeks van het rek van de ruitersportzaak komt. Het hoofdstel wordt een beetje versteld, zodat het een soort van ‘past’. Of iemand heeft nog een bitje liggen, wat je een weekje mag proberen. Inmiddels weet ik beter. Zo moet het niet.”

Rijtechnische achtergrond


Bianca is ook instructeur en paardenmasseur en kijkt verder dan alleen het bit. “Rijtechnische achtergrond en kennis van de spieren vind ik belangrijk. Ik heb fijne bitten in mijn koffer, maar daar kun je niet ieder probleem mee verhelpen. Als een paard een rugprobleem heeft, het zadel ligt niet goed of er is qua rijden iets mis, dan kan zelfs het best passende bit ter wereld dat niet verhelpen. Ik verkoop in zo’n geval dus ook geen bit. Als de problemen zijn verholpen, kom ik wel weer terug.”

Tongproblemen


Bianca begint iedere passessie met een inspectie van de paardenmond en vindt vaak wondjes en kapotte mondhoeken. Ook beschadigingen aan de lagen komen regelmatig voor. “Ik schrik daar wel van.” Bianca ziet veel paarden die moeilijk nageeflijk te rijden zijn. “Daarom zeg ik er altijd bij dat ik geen toverbitten heb. Ik geef het aan als ik rijkunstige problemen zie. Sommige ruiters leggen de lat erg hoog qua verwachtingen. Vooral als ze van trens naar stang en trens willen. Daar rijd je meestal niet zo mee weg. Een paard moet eerst leren zijn achterhand meer te gaan dragen en het lichamelijk aankunnen. Dan kun je met de juiste bittencombinatie iets meer ‘lift’ creëren. Maar ik kan een paard dat ‘op zijn kop loopt’ niet met een ander bit bovenin krijgen.”

Passend bit


Bij tongproblemen krijgt het bit vaak de schuld, terwijl dat lang niet altijd de oorzaak is. “Het verbaast me dat zo weinig mensen weten dat de reactie van de mond bijna altijd een uiting is van een probleem in de achterhand. Omdat ruiters het vóór zien en voelen, denken vele dat het daar ook vandaan komt. Het gaat echter om het ondertreden van de achterhand. Als dat niet goed gaat, én er ook nog een ruiterhand in de weg zit, kan een paard zijn tong uitsteken. Het is een hele keten, een kettingreactie.” Als het probleem nog niet te lang speelt, kan Bianca in veel gevallen wel iets doen bij tongproblemen. “Een passend bit helpt. Mits het probleem nog geen gewoonte is geworden.”

Bij wie moet je zijn?


Bitfitten is een populair onderwerp, de bitfitters schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe weet je of je met een deskundig en onafhankelijk persoon te maken hebt? Kijk op de site van de IAEBF branchevereniging naar gediplomeerde bitfitters.

Bel de bitfitter als:  • Je paard zijn tong bij herhaling over het bit gooit.

  • Hij onrustig is met zijn mond of deze open houdt.

  • De aanleuning onrustig is.

  • Je paard erg tegen de hand is.

  • De mondhoeken kapot gaan.

  • De aanleuning ongelijk is.

  • Je wilt weten of je goed bezig bent.


Lees het gehele artikel nu in Bit 245, vanaf vrijdag 21 april te koop.

Bij kader over Bianca (Large)
opening1 (Large)