Paardenmest Briket Poep
Paardenmest Briket Poep

Van paardenpoep tot brandstof

Nieuws

Wist je dat een paard ongeveer twintig kilo per dag poept? Alida Markies uit Klazienaveen heeft drie paarden en zag haar mesthoop groeien. Ze dacht: jeetje, wat poepen die beesten veel! Met al die mest moet toch wat te doen zijn? Half Afrika stookt op mest. Waarom doen wij dat niet? Inmiddels verwerkt Alida paardenpoep tot mestbriketten. In Bit 249 gaat Bit-redacteur Bram Hulzebos een dagje bij haar in de leer.


Alida Markies geeft door het hele land en in de kas achter de woning in Klazienaveen workshops waarin je kunt leren hoe je van een paardenvijg een stevig briket maakt. Deze geperste en gedroogde mestbriketten zijn een uitkomst. “Je lost er je mestprobleem mee op”, legt Alida uit terwijl de cursisten in de kas aan hun koffie nippen en nieuwsgierig kijken naar de persapparaatjes die klaarstaan naast zwarte emmers mest op de lange tafel middenin de kas. Een voor de hand liggende optie is het aanleggen van een composthoop. Met de compost kun je vervolgens het land bemesten. Nadeel is alleen wel dat het lang duurt voordat je het kunt gebruiken. Paardenbriketten kun je vandaag nog maken.

Geen mestgeur


Maar er is (veel) meer: “Een blok brandt veertig minuten, er wordt geen zwavel uitgestoten en geen teer. Dus dat is goed voor je schoorsteen.” Alida laat een briket rondgaan. De briket weeg bijna niets en als we er voorzichtig aan snuffelen, blijkt dat je echt geen mest ruikt. Maar voordat je een gedroogd briket in je mandje naast de houtkachel of de vuurkorf hebt liggen, zal je eerst nog heel, heel veel mest ruiken… Het maken van een briket is niet erg ingewikkeld, mits je weet wat je doet. Maar daarvoor zijn we naar Klazienaveen gekomen.

Mengen & persen van paardenpoep


Het begint met het mengen van de paardenmest met water. Dit is de basis voor de briketten. Meer niet. Water en mest, waaraan straks nog een wezenlijk element wordt toegevoegd. Afhankelijk van hoe ambitieus je bent, vul je een emmer of een teil voor het mengen van beton met mest en water. De verhouding is ongeveer 2/3 deel mest en 1/3 deel water. We zoeken allemaal een emmer uit, trekken grote rubberen werkhandschoenen aan en beginnen enthousiast de mest en het water door elkaar te mengen. Een pittig klusje in de inmiddels aardig opwarmende kas.

Handwerk


Toen Alida met het persen van briketten begon, vond ze dit onderdeel ook vrij zwaar. “Ik was binnen de kortste keren van mijn ‘kipfiletjes’ onder mijn bovenarmen af”, vertelt ze lachend. Het water mengt maar moeilijk met de paardenvijgen en de gezonde lucht van paardenmest komt vrijelijk los. Als je op deze manier, met een schepje en een emmertje, een wintervoorraad brikettenbasis wilt mengen, ben je wel even zoet.

Het kan prima, en houthakken is tenslotte ook een intensieve klus, maar er zijn slimmere manieren, ontdekte Alida al snel. Ze pakt een eenvoudige boormachine met daaraan een betonmixer. Die zet ze in de emmer. Anderhalve minuut mixen en het resultaat is gelijk aan dat van ons na een kwartier intensief handwerk.

Spetteren


We worden al enthousiast. We hebben nu een fraaie redelijk homogene emmer met de basis. We willen wel persen! “Nou, dat kan”, lacht Alida. Er liggen handige papierpersjes naast de emmers. “Die kun je vullen met je mestmengsel. En dan druk je het vocht eruit.” Doe dit niet in de keuken. Bij het roeren kan het behoorlijk spetteren, zeker als je de boor gebruikt en nog niet zo handig bent. Bij het persen druk je veel vocht uit het mengsel. Het is handig om dat ergens weg te kunnen gooien: in een teil of onder de tomatenplanten… Maar nu het vocht eruit is, willen we onze eerste versgeperste briket wel bewonderen. Voorzichtig halen we de briket uit de pers en pakken hem in een hand… En dan… valt de briket uit elkaar! Wat hebben we verkeerd gedaan?

5 Redenen waarom mestbriketten cool zijn:



  1.  Cool? Ja heel cool, maar ook gloeiend heet! De briketten gloeien ongeveer drie kwartier.

  2. Door mest te verwerken, doe je iets aan je het mestprobleem op stal. Je verwerkt op een duurzame manier afval.

  3. Met een minieme investering kun je zelf aan de slag. Meer dan een emmer, een boor, betonmixer, rubberen werkhandschoenen, laarzen en een overall heb je niet nodig. De pers van iets minder dan € 25 is je grootste uitgave en te bestellen bij Alida Markies.

  4. Mestbriketten branden goed, zijn prima te stapelen en ruiken niet.

  5. Je kunt vandaag nog beginnen met het maken van briketten.


Dit is slechts een samenvatting van het artikel, het gehele artikel lees je nu in Bit 249.

Bron: Bit
Paardenmest Briket
Paardenmest Briket
Paardenmest Briket
Eindresultaat Paardenmest Briket