070201106_ABFweb
070201106_ABFweb

Paardenpoep op de stoep

Welzijn

Ruiters en amazones maken ruim zeventien miljoen buitenritten per jaar in Nederland. En, waar paarden of pony’s zijn, is er mest. De paardenpoep die blijft liggen veroorzaakt overlast. Hoe gaan gemeenten en paardeneigenaren om met de kwestie ‘paardenpoep op de stoep’?

Veere

Gisteren publiceerde de PZC een nieuwbericht over het feit dat de gemeente Veere ruiters gaat bekeuren als ze op het fiets- of voetpad rijden. Dit doen ze niet vanwege de locatie waar de ruiters zich in het verkeer bevinden, maar om de overlast van paardenpoep terug te dringen.

Manege de Eendracht ligt in de gemeente Veere en vanwege de mooie natuur rondom hun manege bieden ze hier veel buitenritten aan. De eerste reactie van eigenaresse Joke op de boetes is toch dat dit te ver gaat. Ze licht toe: “Er zijn routes die fiets- en voetpaden kruisen. Als ruiter of amazone heb je dan geen keuze. Als ruiter doen we echt ons best om zoveel mogelijk in de berm te rijden, maar soms is deze zo smal en ligt de sloot er zo dichtbij dat het veel te gevaarlijk is om over de berm heen te rijden. Ook kunnen we niet op het strand komen zonder dat we met de paarden over een fietspad rijden. Als er buitenritten geboekt worden dan ga ik er met de auto achteraan om mest op te ruimen.”

Wat ook lastig is, is de veroorzakersvraag. Joke: “De weg en omgeving van onze manege wordt ook gebruikt door onbekende ruiters en ook die paarden laten af en toe een mesthoop achter. Voor mijn eigen paarden en pony’s kan ik het nog bijhouden, maar het lukt me niet om de hele straat schoon te vegen. Ook het aanspreken van die onbekende ruiters is in de praktijk natuurlijk ondoenlijk voor me.”

Manege de Eendracht en de gemeente staan door dit nieuws gelukkig niet ineens lijnrecht tegenover elkaar. Integendeel. Joke: “Ik snap dat de gemeente hiermee komt nu het toeristenseizoen begint en ik snap ook dat ze de straten schoon en netjes willen.” Ze vervolgt: “Het nieuwsbericht heb ik net te horen gekregen, maar als ik het besluit wat beter gelezen heb dan ga ik graag met de gemeente om tafel om over dit onderwerp te praten en om samen naar een oplossing te zoeken.”

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog heeft de gemeente als mogelijke oplossing tegen de poepoverlast al in 2016 de paardenpoepzak verplicht gesteld. Dat besluit is hier te lezen.

Dronten

In Dronten is het sinds 2014 verplicht voor paardeneigenaren om de paardenpoep direct op te ruimen als een wijkagent van mening is dat de mest voor overlast zorgt. Er staat hier echter geen boete op, zoals bij Veere. Het hele besluit kun je hier lezen.  

Regelgeving is in Nederland niet eenduidig

Aan de hand van Veere, Schiermonnikoog en Dronten kun je afleiden dat het beleid omtrent paardenpoep per Nederlandse gemeente erg verschillend is. In sommige gemeenten staat in Algemeen Plaatselijke Verordeningen (APV’s) dat ruiters of amazones verplicht zijn om paardenmest op te ruimen op de openbare weg. Die gemeenten kunnen op basis daarvan ook boetes uitdelen, maar er is geen sprake van een eenduidige lijn. Er zijn namelijk gemeenten in Nederland waar er helemaal geen sprake is van regelgeving omtrent het opruimen van paardenpoep.


Politiepaarden

Niet alleen voor maneges en recreatieve ruiters en amazones in buitengebieden speelt de vraag omtrent het opruimen van paardenpoep. In de drukke stad geldt voor de politie te paard ook de richtlijn dat ze zelf de poep van hun paarden op moeten ruimen. De situatie moet zich daar wel voor lenen uiteraard, want bij een onveilige situatie kan een agent niet afstappen.


Bronnen: KNHSPZC en het AD.

Tastharen (3)
181119051_ABFweb
190228003_ABFweb
151021002_ABFweb
110202136_ABFweb
190304093_ABFweb
071015598_ABFweb