Opening (Large)
Opening (Large)

Paardenmythes onder de loep

Nieuws

Dierwetenschapper Suzy Deurinck ontdekte dat er in de paardenwereld nogal eens sprake van mythes, misvattingen en ouderwetse opvattingen en ideeën. Van die vastgeroeste ideeën die op maneges en stallen geregeld te horen zijn, en die worden uitgesproken – en vaak geaccepteerd – alsof ze onbetwistbare waarheden zijn. Suzy kan er wel 150 opnoemen! In Bit 259 neemt ze 12 paardenmythes onder de loep, hierbij een sneakpeek.


Op basis van voortschrijdend inzicht, resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en een meer empathische blik valt er in de paardenwereld nog heel wat te verbeteren. Diernwetenschapper Suzy Deurinck pleit er dan ook voor om onze omgang met paarden eens onder de loep te nemen om daardoor het dierenwelzijn te verhogen en een respectvollere relatie met je paard te krijgen. Hieronder bespreekt zij twaalf ‘geluiden’ die in de hippische sector door velen worden gezien als waarheden als een koe, maar waar nogal wat vraagtekens en kanttekeningen bij gezet kunnen worden…

Als je denkt dat het mis gaat, gaat het ook mis


“Dit is niet altijd onwaar want onze intuïtie en energie kunnen wel degelijk sturen, maar soms denken we te veel vanuit onze eigen menselijke perceptie. Eigenlijk een heel egocentrische misvatting. Als we twee mensen bij elkaar zetten, vinden we het immers heel natuurlijk dat we te maken hebben met twee levende organismen die verschillend kunnen reageren, maar als we een mens en een paard bij elkaar zetten, vergeten we weleens dat we dan óók te maken hebben met twee levende organismen en dat het in zo’n situatie niet altijd de mens moet zijn die aanstuurt. Je kunt de mythe ook omdraaien: als je denkt dat het goed gaat, gaat het ook goed. Dat kan soms zo zijn, maar zo werkt het toch ook niet altijd?”

Van trainen met voer wordt een paard opdringerig


“Dat kan gebeuren, als je een paard bijvoorbeeld de brokjes gewoon uit je jaszak laat halen. Dan zal hij misschien wel opdringerig worden, ja. Maar je kunt dat makkelijk ondervangen door het paard bijvoorbeeld pas te belonen als hij rustig is.”

De paardenwereld verandert nooit


“Dit is gelukkig een heel positieve mythe, want de paardenwereld verandert wél degelijk. Ik merk het aan de hoeveelheid mensen die naar me toe komen voor een meer paardvriendelijke aanpak dan de aanpak die ze van oudsher gewend zijn. Er komen bijvoorbeeld kinderen naar me toe die vragen of ze bij mij paardrijles kunnen krijgen – wat ik overigens niet doe – omdat hun ouders de omgang met paarden op een manege niet diervriendelijk genoeg vinden. En het werk van biologen als Jane Goodall en Frans de Waal, die een meer empathische manier van omgang met dieren voorstaan, wordt steeds populairder. Zij gaan uit van het idee: hoe zou het zijn als ik het dier was? En dan niet vanuit de mens bekeken, maar vanuit het dier!”

Over Suzy


Dierwetenschapper Suzy Deurinck (31) studeerde aan Wageningen Universiteit en volgde verschillende aanvullende cursussen op haar vakgebied. Zij adviseert, instrueert en ondersteunt paardeneigenaren wanneer hun paard probleemgedrag vertoont, zoals bokken, luchtzuigen en moeilijkheden met het aansingelen. Zij neemt deel aan onder meer wetenschappelijke seminars en verzorgt clinics en lezingen op onder andere maneges, stallen en scholen.

Bron: Bit 259
Positieve bekrachtiging Shawna Karrash voor Bit