stal
stal

Zo zorg je dat je paard een aangename tijd op stal heeft

Nieuws

Zodra de herfst aanbreekt, gaan de meeste paarden weer op stal. In de nacht, maar soms ook grotendeels overdag. Zo’n stal biedt weliswaar bescherming tegen wind, kou en regen, maar blijft voor je paard geen natuurlijke omgeving. Gelukkig kun je wel dingen doen om het binnenverblijf zo aangenaam mogelijk te maken voor je paard. Tinley-gedragsdeskundige Ellen de Boer geeft hierbij vijf belangrijke aandachtspunten.


“Mijn paard is in de gelukkige omstandigheid dat hij overdag lekker naar buiten kan. Ik zet hem zelf op stal en doe dat elke dag op dezelfde tijd, zodat hij ritme heeft”, vertelt Ellen de Boer. “Ik weet echter maar al te goed dat niet iedereen die mogelijkheid heeft. Als je afhankelijk bent van de eigenaar van een (pension)stal, heb je meestal weinig te zeggen over de dagelijkse gang van zaken. Maar ook dan zijn er dingen waar je in het belang van je paard invloed op uit kunt oefenen.”

1. Comfortabele bodembedekking


“Paarden die lang op stal staan, gaan vaker liggen omdat ze zich meer vervelen dan in de wei,” aldus Ellen. En als wij willen slapen, liggen we toch het liefst op een comfortabel, zacht matras? Dat geldt ook voor onze paarden. Voldoende, comfortabele bodembedekking is daarom de eerste voorwaarde voor een fijne tijd op stal. Paarden geven zelf de voorkeur aan stro. Leg gerust een laag van ongeveer tien centimeter neer. Val als test met je knieën op de grond. Als jij geen pijn voelt, heeft je paard daar ook geen last van.

Met stro heeft je paard meteen wat te knabbelen op stal. Mocht je paard daar toch wat koliekerig van worden of last van zijn luchtwegen krijgen, ga dan over op andere bodembedekking, zoals vlas of zaagsel. Soms is een stalmat een uitkomst voor een zachte en droge plek om op te liggen. Daarna is het een kwestie van zorgen voor een schone stal. Ook als dat betekent dat je meerdere keren per dag zou moeten mesten. Bovendien is een goede stalhygiëne beter voor de gezondheid van je paard.

2. Voeren op stal


Eten is een basisbehoefte van elk paard, en die behoefte stopt nooit. Voldoende ruwvoer is dus ook op stal onmisbaar. Staat je paard bijna de hele dag binnen? Dan is het nodig om minstens vier keer per dag te voeren. Laat in de avond kun je een grotere portie voeren waarmee je paard de nacht doorkomt. Het is voor de gezondheid van je paard - omdat hij continue maagzuur aanmaakt - ontzettend belangrijk dat hij regelmatig voedsel krijgt.

Maar hoe voorkom je dat je paard al zijn eten in één keer naar binnen werkt? Het beste advies is om je paard langer aan het werk te zetten met zijn eten. Ellen legt uit: “Stop ruwvoer in hooinetten of slowfeeders. Je paard moet wat harder werken om zijn eten binnen te krijgen, wat beter overeenkomt met het natuurlijk graasgedrag van een paard. Of verstop een beetje hooi door de bovenlaag stro zodat je paard zijn hele stal doorgaat op zoek naar wat lekkers.” Ellen gaat verder: “Zorg wel dat een hooinet of slowfeeder geen gevaar oplevert voor je paard. Hij moet er natuurlijk niet met een hoef in vast komen te zitten.” Ze adviseert daarom slowfeeders niet te gebruiken bij paarden die op hoefijzers staan.

Geef je je paard ook krachtvoer? Probeer dan eens een voerbal uit. Dat is een bal met gaatjes waar je brokjes in kunt stoppen. Je paard moet duwen om de brokjes er één voor één uit te krijgen. Zo daag je hem meteen uit om vindingrijk te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe wilgentakken te voeren. Dan wel onbespoten!

3. Sociaal contact


Sociaal contact is een basisbehoefte die we buiten niet snel vergeten, maar op stal misschien wel. Bij de ideale huisvesting kan je paard de andere paarden zien, ruiken, horen en aanraken. Iets om rekening mee te houden als je een nieuwe pensionstal kiest of bij de bouw van je eigen stal.

[caption id=”attachment_101935” align=”alignleft” width=”300”] Oplossing voor Shetlanders: gaas in deur[/caption]

De meeste stallen bieden paarden gelukkig de mogelijkheid om elkaar op z’n minst te zien. Bijvoorbeeld omdat de wand tussen twee stallen open is of je paard over de deur naar de overkant kan kijken. Bij Shetlanders wil de deur nog wel eens te hoog voor ze zijn. Een goede oplossing is gaas in de deur te verwerken voor zicht naar buiten.

Heeft je paard een buurman of -vrouw op stal? “Vraag je dan nog wel af of die twee een goede match zijn,” adviseert Ellen. “Lange tijd naast een ander staan die je niet mag, kan een hoop stress opleveren. De twee paarden hoeven niet meteen dikke vriendjes te zijn, maar op z’n minst met elkaar door één deur te kunnen. Kijk gerust of je van stal kunt ruilen als je paard niet oké is met het paard naast hem.”

4. Verrijking op stal


Geef toe, wij worden over het algemeen niet heel gelukkig van een hele dag binnen zijn. Zo’n lange tijd op stal kan gewoon oersaai zijn voor je paard. Daarom kun je hem meer te doen geven op stal. Verstop eens wat lekkernijen of geef hem een bal om mee te spelen. Het is vaak een kwestie van uitproberen met welke dingen je paard zich kan vermaken. Ellen waarschuwt hierbij voor gewenning: “Als je gaat verrijken, zorg dan voor afwisseling. Een paard raakt snel gewend aan dingen, en dan raakt hij erop uitgekeken. Daarmee is het effect van wat je hem aanbiedt ook weg.”

Heb je overigens keuze uit een stal die volledig binnen is of een stal waar je paard naar buiten kan kijken? Kies voor een buitenstal, waarbij je paard prikkels van buitenaf krijgt en er vanzelf genoeg ‘te beleven’ is. Ook krijgt hij zo voldoende frisse lucht binnen.

5. Vergeet voldoende beweging niet!


Beweging is goed voor de longen, darmen, spieren, botten en algehele gezondheid van je paard. Daarom is het uiteindelijk voor je paard het allerbeste om de tijd op stal zoveel mogelijk te beperken. Kan je paard overdag niet in de wei? Ga dan vaker met hem wandelen of rijden, zodat hij toch zijn benen strekt. Verdeel dat desnoods met iemand anders, zodat jullie samen dagelijks voldoende beweging van je paard(en) kunnen realiseren. Mogelijk kan hij een paar uurtjes in de paddock of vrij in de rijbak staan. Naast de beweging die goed is voor zijn gezondheid profiteert je paard van extra daglicht en frisse lucht. En dat houdt weer zijn weerstand op peil.

Bron: Bitmagazine.nl
Stal met gaas