Close up of horse muzzle as he drinks from water trough
Close up of horse muzzle as he drinks from water trough Getty Images

Hoe zorg je ervoor dat je paard voldoende drinkt?

Welzijn Opvallend Verzorging Voeding

De zomer is terug en de warme dagen komen er weer aan. Op de hete dagen raadt het RIVM altijd aan voldoende te drinken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze dieren. In dit artikel legt Marjolijn Mooij, paardenarts bij dierenkliniek Rijnoever, uit hoe je zorgt dat je paard genoeg drinkt.

Hoeveel een paard drinkt, hangt natuurlijk af van de grootte van een paard, maar gemiddeld drinkt een paard zo’n 25 tot 40 liter water per dag. “Op een warme dag, of wanneer een paard hard moet werken, kan dat wel oplopen tot drie keer zo veel”, vertelt Marjolijn Mooij, paardenarts bij dierenkliniek Rijnoever

Uitdroging

Net zoals bij mensen, kan een paard niet lang zonder water. Als een paard stopt met drinken, droogt het snel uit en wanneer het paard lang niet drinkt, kunnen de organen uitvallen. Dit kan tot blijvende schade leiden. 

Om erachter te komen of je paard voldoende drinkt, kun je zijn mest checken volgens Mooij. “Als je paard erg droge mest heeft, kun je er vanuit gaan dat je paard te weinig drinkt. Dan moet je er dus voor gaan zorgen dat hij wat meer vocht binnenkrijgt”, legt ze uit. Soms wordt ook nog wel eens aan de huid getrokken, als deze dan niet snel en soepel terugveert, drinkt het paard ook te weinig. 

Volgens Mooij is dit echter niet altijd juist. “Soms is een paard al wat ouder en is de huid wat stugger, dan veert deze sowieso minder goed terug”, legt ze uit. “Als dit niet het geval is en de huid van je paard veert ook niet terug, heb je al te maken met een zeer uitgedroogd paard. Dan moet je echt even de dierenarts bellen en moet hij waarschijnlijk aan het infuus.”

‘Er zit ontzettend veel water in gras’


Zweten

Op een warme dag, vergeten wij mensen nog wel eens voldoende te drinken. Paarden ‘vergeten’ het niet direct, maar toch kunnen zij hier ook last van hebben. “Op een warme dag, of bij veel inspanning verliest een paard vocht door te gaan zweten”, legt Mooij uit. Paarden verliezen echter niet alleen vocht tijdens het zweten, maar ook grote hoeveelheden elektrolyten. “Het zweet van een paard is best wel zout. De elektrolyten in het lichaam van een paard zorgen normaal voor een dorstprikkel. Als een paard veel zweet en dus veel zout verliest, kan die dorstprikkel dus ook veel minder worden. Dan kan het wel eens zijn dat je paard wat te weinig gaat drinken.”

Gelukkig is er een simpele oplossing voor om die elektrolyten aan te vullen. “Voer je paard na een flinke inspanning, of een warme dag een schepje elektrolyten bij. Zo vul je het zoutgehalte aan en blijft je paard die dorstprikkel krijgen wanneer hij moet drinken”, vertelt Mooij.

Je paard laten drinken

Is het winter en heb je het idee dat je paard te weinig drinkt? Dan kan het water te koud zijn. Mooij: “Paarden drinken niet graag koud water. Water op kamertemperatuur is veel comfortabeler voor een paard. In de winter kun je dat bereiken door het water met een of twee kannen gekookt water te mengen. Ook in de zomer kun je je paard beter geen ijskoud water geven, daar kan hij buikpijn van krijgen.”

Sommige paarden willen niet drinken als ze weg zijn van huis, bijvoorbeeld op wedstrijd. Vaak is het echter wel belangrijk om dan voor voldoende vocht te zorgen. Om ervoor te zorgen dat je paard ook op een andere locatie wil drinken, heeft Mooij een aantal tips. “Als je water op locatie probeert te geven, ruikt dat soms anders. Als je paard het idee heeft dat het water anders ruikt of smaakt, wil hij het niet drinken. Geef je paard thuis regelmatig water met een scheut appelsap. Hij leert dan de geur en smaak daarvan te herkennen. Als je dat vervolgens op een andere locatie ook doet, lijkt het voor hem alsof hij hetzelfde water als thuis krijgt.”

Het kan natuurlijk zijn dat je paard alsnog niet wil drinken. Ook dan is er nog geen reden voor paniek. Laat je paard gewoon lekker wat gras eten, als dat mogelijk is natuurlijk. “Er zit ontzettend veel water in gras. Het kan best zijn dat het lijkt alsof je paard niet zoveel drinkt, maar dat hij gewoon veel vocht via het gras binnen krijgt”, aldus Mooij. “Je kunt je paard ook slobber of bietenpulp geven. Dit is voedsel dat aangemaakt moet worden met water en paarden vinden het vaak erg lekker. Zo krijgt je paard toch veel vocht binnen.”