11
11

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 11)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.


Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!


Opdracht 11 – Ontwikkel lichaamstaal


Paarden reageren beter op non-verbale communicatie. Als je wilt dat een paard naar je toekomt of met je meeloopt, is het fijn dat lichaamshouding dit uitstraalt naast het voor je paard tamelijk lege commando ‘kom’. Je lichaamshouding – uitnodigend of blokkerend – kun je ook inzetten om je persoonlijke ruimte te bewaken, en om richting en tempo te bewaken. Jouw lichaamstaal is dus een krachtig hulpmiddel in de onderlinge relatie met je paard. Maak keuzes in hoe jij vandaag de stal binnenstapt, hoe je jouw paard stimuleert en motiveert met je mee te lopen.


Tip: Blijf congruent: voelen, denken, zeggen en doen moeten hetzelfde zijn.


Oefening


Experimenteer vandaag met een uitnodigende lichaamshouding en een blokkerende lichaamshouding. Doe dit eerst in stilstand. Lukt dit al aardig, introduceer dan ook je lichaamstaal bij het leiden van je paard. Loop eerst recht achteruit, zodat je goed kunt zien hoe je paard op jouw signalen reageert. Daarna kun je je omdraaien en je paard leiden. Let op: houd ook bij deze laatste stap actief contact met je paard, en zorg dat je lichaamshouding uitnodigend blijft.
Door het draaien van je bovenlijf kun je bij het leiden je paard in de gaten houden. Gebruik weer het stopteken – versterkt door eventueel het woordje ‘stop’ - als je wilt dat je paard halthoudt.


Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!


Morgen lees je meer over in harmonie samenwerken.


Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis

0K9B7196
0K9B7197
0K9B7023
0K9B7026