12
12

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 12)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.


Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!


Oefening 12 – In harmonie samenwerken


Wij mensen hebben leren praten èn liegen. En dat laatste doen we meer dan we denken en misschien willen. We liegen eigenlijk ook als we onszelf niet volledig laten zien aan de ander. We zetten een masker op, om onszelf te beschermen of om aan een sociaal wenselijk profiel te voldoen. En dat masker wordt zo’n gewoonte dat we het vergeten af te zetten soms. En dat kan ons paard in ieder geval niet waarderen. Je paard is een vluchtdier en wil voor 100% op je kunnen vertrouwen. Door zo’n masker is hij daar niet helemaal zeker van, ook al bedoel jij er helemaal niets mee. Jouw paard is alleen tevreden met ècht contact, oprecht vanuit mens naar paard en paard naar mens. Dat echte en oprechte contact zorgt ervoor dat jullie een eenheid worden, op elkaar afgestemd kunnen raken, zodat jullie in harmonie kunnen samenwerken.


Oefening:


Op het moment dat jij je blootgeeft aan je paard, ben je een betere leider en makkelijker te vertrouwen. Neem de proef op de som door een griezelige situatie op te zoeken. Bijvoorbeeld een stapel kuilgras gewikkeld in plastic folie. Er zijn altijd een paar loswapperende stukken. Echt heel griezelig, tenzij… jij laat zien dat het niet zo is. Schrijf op hoe contact met je paard verloopt in de spannende situatie. Zijn er momenten waarop je paard of zijzelf aan je leiderschap twijfelden?

Leadrope door het halster
Wanneer je jouw paard wilt trainen met een halster, moet wel goed passen. Het mag niet los hangen. Door de 4,5 meter leadrope er doorheen te knopen, krijg je (mocht dat nodig zijn) veel meer controle over het hoofd van je paard en voorkom je dat het halster gaat draaien en in het oog van je paard komt. 
Bevestiging: Je staat aan de linkerkant naast het hoofd van je paard. Je haalt de musketonhaak (let op: deze moet klein genoeg zijn) van de leadrope door de linkerkant van de onderste halsterring van buiten naar binnen. Dan draai je de leadrope één keer over de neusriem heen en haal je de leadrope aan de rechterkant van het halster van binnen naar buiten door de rechter (onderste) ring van het halster. De musketonhaak maak je vervolgens vast aan de bovenste ring aan de rechterkant van het halster. (Let op dat de scherpe kant van de musketonhaak naar de buitenkant zit).Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!


Morgen lees je meer over je paard ruimte geven om zelf keuzes te maken.


Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis


Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser

0K9B7039
0K9B7047
0K9B7049