Barbara Wielders blog
Barbara Wielders blog

Blog: Viskoffer

Nieuws

Je zou bijna denken dat er minder van worden gemaakt tegenwoordig. Maar in dat geval zijn er vast hogere machten aan zet. Want ondanks dat onze voortplanting al heel wat gestuurd kan worden, lijkt het voorlopig nog niet zo te zijn dat er minder mannen dan vrouwen worden geboren. En daar gaat het nou net om. De hoeveelheid mannen is rap aan het afnemen binnen de hippische instructie wereld.


Nou heb ik daar geen grootschalig onderzoek op los gelaten, dus misschien vergis ik me wel. Maar als ik naar bemanning van een manege kijk, kunnen we daar beter spreken over bevrouwing. Want veel heren ontdek ik er niet. Hier en daar nog een wat belegen exemplaar. Hoewel dat meestal de stal of manege eigenaar is. Het lesgeven ligt meestal in de handen van de vrouw. En al helemaal als het hele jonge kinderen betreft. Een verschijnsel dat niet alleen in de hippische wereld voorkomt trouwens. Ook binnen het onderwijs hebben jongens steeds minder voorbeelden hoe ze man kunnen zijn en worden.

Dat geeft te denken. Want hoe moeten jongens die willen leren paardrijden nou een echte mannenruiter worden? De hele maatschappij geeft veel signalen dat de paardensport niet zo geschikt is voor mannen. Ga maar eens een normale rijbroek kopen met je zoon in een kindermaat. De kleur roze voert de boventoon. En voor een meer neutrale kleur poetskoffer kun je beter slagen bij de hengelsport afdeling of bij de gereedschapskisten van de doe-het-zelf zaken. Bovendien biedt de tv ook al meer voetbal en schaatsen dan paardensport.

Van de week sprak ik de ouders van Tigo. Een pittig ventje met een totale paardenkronkel in zijn kop. Hij doet niets liever dan te paard door het leven door gaan. Als ouders wil je die toewijding natuurlijk belonen met een gezellig dekbed of een stoere trui in het thema van zijn sport. Zo voeden wij tenslotte ook hele volksstammen voetballers op. Complete kamers staan in het teken van de bal of de favoriete club. Moet je als ouders van een paardenjongen eens proberen. Weinig kans van slagen om daar een beetje mannelijk mee voor de dag te komen.

Zie hier het probleem. Als je ouders niet in staat zijn om de je sport met allerlei spullen te bevestigen. En de meeste instructeurs zijn vrouw, net als al je mederuiters. Hoe moet je dan als jongen leren hoe je als man moet paardrijden? Kinderen leren toch veel meer door te kijken naar gedrag dan te luisteren naar wat er wordt gezegd? En de jongens horen meestal vrouwen lesgeven en zien ook nog eens voornamelijk meisjes rijden. Welkom identiteitscrisis.

Kortom, de jongen heeft het zwaar in paardensport. Straks hebben we geen opvolging meer voor Jeroen Dubbeldam of Hans Peter Minderhoud. Eeuwig zonde. Zo’n overdosis vrouw is niet handig voor de opgroeiende mannelijke ruiter. Daarom stel ik voor om alle jongens gratis of voor de helft van de prijs te leren rijden. We moeten tenslotte ergens beginnen om het tij te keren. En van het geld dat daarmee wordt bespaard kunnen de ouders hun zoon dan voorzien van een speciaal geverfd dekbed en een vanuit Engeland geïmporteerde jongens rijbroek. En een opgevoerde viskoffer natuurlijk.
blog barbara