image12
image12

Paradepaardje: Savanne is bomproof, veelkleurig en veelzijdig

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Savanne een kruising tussen een Fjord en een Barockpinto.


“Precies een jaar geleden zocht ik een nieuwe pony. Ik zag Savanne staan op Marktplaats en ik wist: dit is de pony die ik graag wil!”, begint Leony van Kooten (20) uit Veenendaal haar verhaal.

Handel


“Haar fokker wilde Savanne toen ze een jaar was weg doen. Eigenlijk wilde hij haar naar de paardenmarkt brengen, maar hij dacht dat zij dan in de handel terecht zou komen. Of nog erger: naar de slacht zou gaan. Onderweg kwam hij een huis tegen waar twee Shetlanders stonden. Hij heeft daar gevraagd of zij zijn paard wilden hebben. Dat wilden de eigenaren van de Shetlanders wel. Van die mensen heb ik Savanne gekocht.”

Tweede paard


“Ik had samen met mijn schoonzusje al een paard, maar wilde er eentje bij. Ik zag Savanne op Marktplaats staan en heb gelijk gemaild. De dag erna ben ik Savanne op wezen halen. Ik vond haar gelijk leuk doordat ze direct naar ons toe kwam lopen en het poetsen heerlijk vond. Savanne heet officieel Kiam. Maar de oude eigenaren noemden haar altijd Savanne vanwege haar kleur. Ik vond het een mooie naam dus heb deze aangehouden.”

Bomproof


“Savanne was beleerd en kende halthouden, stap en draf. Verder kende ze helemaal niks. Ze heeft vijf jaar lang doorgebracht in een weiland in Friesland. Je zou dus denken dat ze bang zou zijn voor verkeer of andere dingen. Maar niets is minder waar. Savanne is echt ‘bomproof’ te noemen! Savanne vindt het bijvoorbeeld super leuk om keihard achter de quad aan te rennen door het maïsland.”

Bijzonder


“Mijn pony is een kruising tussen een Fjord en een Barockpinto. Dat maakt haar dan ook super bijzonder. Haar moeder was een Fjord en is bij Savanne’s geboorte overleden. Savanne’s vader was een kruising tussen een bont rijpaard en een Fries, dit wordt ook wel een Barockpinto genoemd.”

Verschillende kleuren


“Savanne is nu zes jaar oud en is ongeveer 1,50 meter hoog. Ze heeft allemaal verschillende kleuren. Haar manen zijn zwart met wit er doorheen. Haar lichaam is donker isabel met witte vlekken. Haar benen zijn wit (nou ja, soms dan) en ze heeft een aalstreep. Haar oren zijn donker isabel met aan de randen en puntjes zwart.”

Leuke dingen


“Ik heb met Savanne al super veel leuke dingen gedaan. We hebben gecrost, zijn twee keer naar het strand geweest, hebben schriktraining gevolgd, wekelijks buiten gereden, meegedaan aan een verklede pas-de-deux, doen vrijheidsdressuur en hebben een fotoshoot laten maken. Bijna te veel om op te noemen binnen een jaar. Wat ik het leukste vind aan Sav is dat je alles met haar kan doen en dat ze nooit schrikt. De meest bijzondere prestatie vind ik dat zij nu eindelijk voorop kan lopen in het bos. Ik heb nog heel veel doelen met Sav. Ik wil graag nog een keer een veulentje bij haar fokken, haar voor de kar beleren en een winstpunt halen in de dressuur. Maar bovenal wil ik veel plezier met haar maken.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image13
image14