SONY DSC
SONY DSC

Paradepaardje: Merens Ukkie kan alles

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Ukkie, een Merens.


Ingrid Tepper (37) uit Vroomshoop heeft haar paard van een foto gekocht. Ze zag de foto op internet en deze bleef maar in haar hoofd spelen. Toegegeven, de moeder van het paard kende ze al. “Dat vond ik altijd al een superleuke merrie.” Haar dochter, genaamd Quira van de Vegetas, had een prachtig hoofd en geweldige ogen, vond Ingrid. “Grootste probleem: Quira stond in België, ruim vier uur met de trailer, die ik niet had.”

Iel


Er was uitkomst. “Een vriend van mij moest een paard in de buurt wegbrengen en bood aan dat hij ‘dat merrietje’ wel wilde mee terugnemen. Aangezien ik die foto niet uit mijn hoofd kon krijgen, zocht ik contact met de verkoper, gaf ik geld mee en waagde ik de gok. Nooit spijt van deze beslissing gehad!” Toen Quira kwam, stond er en sprieterig en iel jaarlingetje voor Ingrids neus. Vandaar dat ze werd omgedoopt tot Ukkie. “Die naam is blijven hangen.”

Drachtig


Nu als 12-jarige is Quira drachtig van haar tweede veulen. Ze is stermerrie en al eens algemeen dagkampioen van het stamboek geweest. Daarnaast zijn we L2-dressuur tussen de ‘gewone’ paarden, rijden we oefencrossjes, springen we een B-parcours tussen de paarden (Uk is 1.56 m) en mennen we zo nu en dan. Voor mij is ze mijn soulmate, mijn alleskunner, mijn topper.”

Van alles een beetje


Ingrid heeft bewust voor een Merens gekozen. “Dit zijn eigenlijk ‘van-alles-een-beetje-kunners’. Natuurlijk zijn er uitblinkers. Zo lopen er een paar Z-dressuur en andere hoog in de aangespannen sport. Daarnaast weet ik van een paar dat deze in het buitenland het ook erg goed doen in de westernsport.”

Z-dressuur en B-cross


“Omdat Ukkie nu drachtig is en in april een veulen verwacht, mag ze dit jaar lekker moederen. Daarna wil ik haar graag weer oppakken in de dressuur en SGW-sport. Ik hoop ooit met haar een officiële B-cross te kunnen rijden en wellicht ook nog de Z-dressuur te kunnen bereiken. Thuis kent ze de oefeningen redelijk, nu moeten we alles nog in een proef kunnen laten zien.”

Karreknol


“Op concours krijgen we wel eens negatieve reacties. Mensen vragen zich soms af wat een ‘karreknol’ in de dressuurring doet, of op een crosstraining. Positieve reacties krijgen we ook. Vaak in de trant van ‘Goh, ik wist niet dat een Merens dat kon’ of ‘Wat is ze mooi’.”

Humor


Ingrid trekt zich er allemaal niets van aan en geniet van haar Ukkie, die volgens haar ook nog eens humor heeft. “Ze kan in de wintermaanden zonder pardon je muts van je hoofd af stelen.” En het is een vreetzak. “Alles wat eetbaar is - of lijkt - moet worden geprobeerd, soms met hele rare snuiten trekken tot gevolg als het echt niet lekker blijkt te zijn.” Lachen dus, met die Ukkie, hoewel ze ook wel een minpuntje heeft, geeft Ingrid toe. “Minder aan haar is af en toe echt merriegedrag: dan zijn er ineens spoken op het weggetje waar we gister nog zonder problemen over gelopen hebben.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? En eentje met een bijzondere kruising? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

DSCF5619
12186000_1053000424724079_4388099_o
1697872-1