IMG_0396
IMG_0396

Paradepaardje: Vlinder moest naar de slacht

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Vlinder, een kruising Tinker met NRPS of KWPN.


 “Mijn paard heet Vlinder. Ik heb haar een dag voor ze naar de slacht moest, weggehaald bij de oude eigenaar. Ze was zes maanden oud en zwaar ondervoed en verwaarloosd”, begint Romilda Droppers (51) haar verhaal. “Iedereen verklaarde me voor gek.”

Gezelschapspaard


“Ik had Vlinder in eerste instantie meegenomen als gezelschapspaardje voor mijn andere paard. De veearts had namelijk gezegd dat ze nooit bereden zou kunnen worden. Haar benen waren te krom en ze had een uitstekende rib. Nu zijn we een paar jaar verder en is ze uitgegroeid tot mijn schoonheid. Vlinder is nu vijf jaar oud, maar door de slechte start hebben we toen ze twee jaar oud was haar rechteroog moeten laten verwijderen. Daar zat een chronische ontsteking in.”

Gegroeid


“Door de juiste voeding en veel beweging herstelde Vlinder in recordtempo van haar slechte conditie. Niemand had verwacht dat ze uit zou groeien tot een prachtig paardje met een stokmaat van rond de 1.63 m. Inmiddels is ze zadelmak en super braaf. Ze vindt de aandacht en het werk ontzettend leuk.”

Stemhulpen


“Door dat ze haar rechter oog kwijt is, werk ik veel met stemhulpen en daar reageert ze heel goed op. Als ze rechtsom aan de longe loopt, wanneer dus haar enige oog aan de buitenkant zit, moet ik blijven praten. Anders gaat ze stil staan en draait zich naar het midden om te kijken of ik er nog wel ben. Ik loop ook altijd aan haar linkerkant zodat ze me goed kan volgen. Ze vertrouwd me voor 100%  en ik haar ook.”

Eng


“Sommige mensen vinden haar eng omdat ze maar een oog heeft. Anderen raden me aan haar weg te doen en een fatsoenlijk dressuurpaard te kopen. Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Voor mij is ze goud waard. Ik rijd haar recreatief en hoop binnenkort lekker met haar op buitenrit te kunnen.Dit zal wat meer training in beslag nemen om haar vertrouwd te maken met verkeer, maar ook dat zal lukken.”

Draak


“Vlinder mag mensen wel of niet. Mag ze iemand niet, dan kan ze een draak zijn. Kinderen daarentegen is ze stapelgek op en ook uitermate voorzichtig mee. Het is een speciaal dier en ik ben er trots op dat ze van mij is.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.