IMG_0845
IMG_0845

Paradepaardje: ‘Xaffier bleek bijna onhandelbaar’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Xaffier, een Tinker met een pintaloosa-kleur.


“Xaffier heeft een hele dominante periode gehad. Hij zag mij niet als leider en trok zijn eigen plan. Hierdoor heb ik verschillende ongelukken gehad met hem: ik kreeg een trap in de buik, viel er keihard af en hij bezorgde mij een hersenschudding”, vertelt Shelly Eidhof (22) uit Oldenzaal. Ondanks dat alles is ze Xaffier blijven rijden en geniet ze nu vooral van hem. Daarom heeft ze hem opgegeven voor de rubriek paradepaardje.

Toverbal


“Xaffier is een 8-jarige Tinkerruin van 1.57 meter hoog. Zijn vader is King Arthur, waar hij dan ook zijn aparte kleurtje aan te danken heeft. Hij is bruinbont geboren en is nu een pintaloosa, wie weet wordt hij in de toekomst helemaal wit. Hij verandert elk seizoen van kleur en is dus een echte toverbal!”

Bijrijdpaard


“Ik ontmoette Xaffier in 2011. Toen 3,5 jaar oud en net zadelmak. Ik was op zoek naar een bijrijdpaard. Een vriendin van me vroeg of ik de zoon van haar bijrijdpaard wilde rijden. Dit was een Tinker en ik had hier nogal vooroordelen over. Het goede nieuws voor mij was dat hij na twee weken weg zou gaan. Er zou een ander paard voor terug komen. Zo gezegd zo gedaan.

Wedstrijden


Na twee weken bleek dat de koop niet door ging. Xaffier bleef te koop staan, maar er zat niet veel schot in. Weken werden maanden en maanden werden jaren. Zo reden we lekker door en gingen we zelfs wedstrijdjes rijden.”

Verhuizen


“In mei 2013 zouden de paarden naar een andere stal gaan verhuizen. Een week voordat we zouden verhuizen begon Xaffier vreemd te doen. Hij wilde niet meer lopen en stond bij elke beendruk rechtop. Ik wist niet wat het was, dus ben er gewoon weer op gegaan iedere keer. Tot het punt dat hij steigerde en we samen in de omheining van de bak terechtkwamen. Dit was het punt dat ik af moest stappen. Ze vonden Xaffier te gevaarlijk en waren bang dat het mis zou gaan. Eenmaal verhuisd was Xaffier weer braaf.”

Verkocht


“Xaffier stond nog steeds te koop. In februari/ maart 2014 begon de verkoop te lopen. De een na de ander kwam kijken. En daar kwam de zin waar ik zo bang voor was: ‘Xaffier is verkocht’. Ik was diep verdrietig, ik wilde mijn maatje toch niet kwijt! Ik kon hem zelf helaas niet veroorloven. Ik vond het vreselijk dat hij weg was. Al gauw kwam het bericht dat Xaffier terug kwam. Hij bleek bijna onhandelbaar. Zodra iemand op hem klom, deed hij er alles aan die persoon eraf te krijgen. Ik heb filmpjes en foto’s gezien dat hij recht op stond. Ze hadden van alles geprobeerd. Dus, Xaffier kwam terug en ik mocht hem weer gaan rijden. Ik was wat huiverig de eerste keer: hoe zou hij reageren? Maar hij was zo braaf en zette geen pas verkeerd.”

Op zijn plek


“In juni 2014 werd hij weer verkocht. Deze keer zonder proefperiode dus ik wist zeker dat ik hem niet weer zou zien. Een week ging het heel goed bij zijn eigenaresse. Daarna kreeg hij weer een terugval en hij ging naar iemand anders waar hij als spiegelpaard gebruikt zou worden. Ik mocht Xaffier komen bezoeken. De eigenaresse was een ontzettend aardige vrouw. We kwamen aan de praat en in het gesprek vertelde ze me dat Xaffier eigenlijk wel naar mij mocht. Huh wat?! Xaffier naar mij? Ja, als ik de enige was die hem kon rijden en hij zo op zijn plekje was, waarom niet?

Opgeknapt


“Na een hevige periode met een paar terugvallen verhuisden we in januari 2016 naar onze huidige stal. Daar staat Xaffier de hele dag buiten en sindsdien is hij enorm opgeknapt. We volgden grondwerklessen en afgelopen zomer vroeg ik mijn startkaart aan met als doel een winstpunt in de B-dressuur te halen. Inmiddels hebben we al negen winstpunten en ik hoop binnenkort de overstap te kunnen maken naar de klasse L. Verder springen we BB/B. Ook zijn we begonnen met crossen en ik hoop het komende seizoen wat oefencrossen te rijden.”

Lol maken


“Mijn doel met Xaffier is vooral lol maken. Ik geniet van dag tot dag van hem. Ik heb echt het gevoel dat hij mijn maatje is geworden door dik en dun. Ik kan lezen en schrijven met hem. En dit kan niemand anders, heeft hij immers zelf bewezen in de periodes dat hij verkocht is geweest. Op wedstrijd geeft hij alles voor me. En hij hinnikt altijd zo leuk als hij mij ziet aankomen.”

Heb jij een paard met een bijzondere kruising? Bit is op zoek naar bijzondere kruisingen. Geef je op en klik op deze link.


Bron: Bitmagazine.nl
IMG_5869
IMG_5834