IMG_8795
IMG_8795

Paradepaardje: Gezocht naar een IJslander, Appaloosa gekocht

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Benjamin, een Appaloosa x NRPS.


Moniek Drost (23) uit Zwolle was op zoek naar een IJslander, maar die kon ze niet vinden. Toen zag ze een andere leuke pony op internet staan die ze ging uitproberen. Het bleek dat die pony ook een broertje had, maar die vond Moniek er in eerste instantie niet zo leuk uitzien. “Hij had bijna geen manen en staart, en omdat hij nog heel jong was, was hij ook nog eens heel iel.”

Meeliften


Toch vroeg Moniek of ze het broertje mocht uitproberen en toen ze opstapte, was ze direct verkocht. “Hij kende nog niet veel, omdat hij nog maar vier weken onder het zadel was. Maar het was zitten en meeliften.” Dat was Benjamin, een Appaloosa x NRPS van toen nog maar drieenhalf jaar oud.

Hanenkam


Inmiddels is Benjamin bijna zeven jaar. Zijn manenkam is aangegroeid, maar een dikke bos is het nooit geworden. Daarom knipt Moniek er een hanenkam in, dat vindt ze er stoerder uitzien. Zijn staart is ook al voller, maar nog steeds niet erg lang. Hij oogt groter dan zijn 1.42 meter en zijn kleur is nu ook anders dan in zijn paspoort staat. Daarin staat namelijk bruinschimmel, maar inmiddels is hij bijna helemaal wil met bruine stippen.

Energie voor tien


Moniek vindt dat haar pony nog lang niet is uitgepuberd. “Hij heeft energie voor tien en wil graag zijn eigen zin doordrijven.” Maar ondanks dat, kan ze heel veel met haar pony, die heel veelzijdig blijkt te zijn.  “Dressuur, springen, cross en lange buitenritten maken: het kan allemaal. Ook zijn we bezig met vrijheidsdressuur en met een rijring te rijden. Hij pakt alles goed op.”

Boekelocross


“Er zijn zo veel leuke dingen die ik al met hem heb meegemaakt. Mijn dromen zijn met hem uit gekomen. Ik heb met hem gezwommen en ben met hem op de crossbaan geweest. Ik was wel heel erg trots op ons samen met de Boekelo-cross: dat was echt heel gaaf om te doen.”

Ondeugend


“Benjamin heeft een heel sprekend karakter. Je kunt gewoon aan zijn hoofd zien wat hij denkt. Hij is speels en ondeugend en geen dag is hetzelfde.” Zijn overtollige energie kan ook wel eens vervelend zijn. “Soms wil ik gewoon even lekker ontspannen rijden, maar dan is hij erg opgefokt en wil hij zijn eigen zin doordrijven en niet aan het werk. Of buiten, als ik alleen ga, is hij wel erg schrikkerig en erg snel. Dan wil hij alleen maar galopperen. Dit is natuurlijk ook wel steeds weer een uitdaging waardoor het ook wel weer leuk wordt.”

Plezier maken


“Mijn doel met hem is gewoon veel plezier maken en dingen doen die wij beide leuk vinden. Ik heb niet echt een wedstrijdambitie. Ik doe wel graag mee aan oefenwedstrijden: zowel dressuur als springen en cross.”

Niet zo groot


“Mensen vragen me wel eens waarom ik geen paard heb gekocht. Ik ben zelf niet zo groot, 1.66 m, en pas precies op Benjamin. Voor het perfecte plaatje had een E-pony of een klein paard mooier geweest, maar ik heb Benjamin gekocht voor mijn plezier.”

Draak


Vanwege zijn karakter heeft Benjamin een toepasselijke wedstrijdnaam. “Iedereen op stal noemt hem Draak. Hij is heel ondeugend en heeft echt een sprekend karakter. Als hij buiten staat en er is kans om de paddock uit te komen, dan is hij ook zo weg. Daarom heb ik hem voor de wedstrijden  Black Pearl’s Dragon Franklin genoemd. Black Pearl is de stalnaam, dragon is Engels voor draak.  Franklin is de naam die hij als veulen had op zijn vorige stal. Ik vond het wel leuk om deze naam ook nog te gebruiken. Toen ik Benjamin kocht, had hij geen paspoort en kon ik dus zelf nog een naam verzinnen. Mijn eerste lievelingspony op de manege heette ook Benjamin en die was helemaal donkerbruin, net als Benjamin toen ik hem kocht.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.


Bron: Bitmagazine.nl