IMG_3842
IMG_3842

Paradepaardje: Tuschinski K heeft maar een oog

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Tuschinski, een afstammeling van de KWPN-springhengst Niagara uit een merrie van Wellington.


Tuschinski K leeft sinds drie jaar met maar een oog. Zijn andere oog moest vanwege een ziekte verwijderd worden. Een hele moeilijke keuze, vertelt zijn eigenaresse Petra Oostendorp (29) uit Woerden. “Je moet als eigenaar je eigen keuze en gevoel opzij zetten en aan het paard denken. Zelf wil je natuurlijk niet dat het oog verwijderd wordt en dat het behouden kan worden, maar wat is nu werkelijk het beste voor hem? Heeft hij pijn en hoeveel? Wat zijn de mogelijkheden met een paard dat maar één oog heeft? Al met al de knoop doorgehakt en dit is de beste keuze die we ooit konden maken!”

Nonchalante knuffelaar


Samen met haar moeder is Petra tien jaar eigenaar van hun nu 17-jarige ruin van 1.70 m. Ze hebben hem destijds gekocht bij een familie in Lekkerkerk. Petra noemt haar paard haar beste maatje. “Het karakter van dit paard is geweldig. Het is een enorme knuffelaar, een enorm lief en hardwerkend paard. De leukste eigenschap vind ik zijn nonchalante houding, hij is lekker ‘down to earth’.”

Langzaam blind


Petra was benieuwd wat het met Tuschinski K zou doen als hij nog maar een hoog had. “Gelijk na de operatie mochten we hem weer zien. Ik zag hem staan met een enorm dikke bult op zijn hoofd. Het was nog even spannend of de prothese geaccepteerd zou worden door het lichaam. Gelukkig gebeurde dat en is het goed genezen. Wat mij vooral heel erg opviel is dat hij heel vrolijk was, het was een compleet ander paard. We beseffen nu ook pas hoeveel pijn hij gehad moet hebben al die tijd. Het feit dat hij al langzaam blind werd, is voor hem een voordeel geweest, zo was het geen enorme klap dat hij ineens niks meer zag. Het heeft hem uiteindelijk veel rust gegeven.”

Geduld


“Hetgeen waar we zelf rekening mee moesten houden, is dat we hem niet zomaar vanaf zijn blinde kant konden benaderen. Door middel van onze stem laten we weten dat we er zijn.” Petra en haar moeder hebben zich heel goed proberen te verplaatsen in de situatie van hun paard. Daarnaast hadden ze de nodige dosis geduld om te leren omgaan met hun eenogige viervoeter. “We zijn als team nog hechter geworden, we vertrouwen echt blindelings op elkaar. Heel mooi om te zien is hoe onze band met elkaar geworden is. Ook de band tussen mijn moeder en Tuschinski is sterker en hechter geworden.”

Z-dressuur


Petra brengt haar paard in de sport uit. “Wij trainen dagelijks met Tuschinski op Z-niveau en voor de afwisseling maken we een sprongetje en af en toe een lekkere bosrit. Mijn doel met dit paard is om uiteindelijk ZZ-Licht (dressuur) te kunnen starten en uiteraard heel veel plezier met hem te beleven. Ik ben echt enorm gek op hem!”

Geen belemmering


“Wat ik alle lezers wil meegeven is dat een paard met één oog absoluut geen belemmering is, je kunt alles met je paard blijven doen. Je moet er alleen goed over nadenken. Het mooiste vind ik dan ook dat de band en het vertrouwen tussen mij en Tuschinski K enorm gegroeid is.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.


Bron: Bitmagazine.nl