FB_IMG_1441010458021
FB_IMG_1441010458021

Paradepaardje: Hidalgo heeft ‘gevoerde oortjes’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Hidalgo, een kruising Fries met Fjord.


‘Super braaf en onwijs mooi. Een blikvanger! Mijn paradepaardje! Zou hem voor geen goud willen missen.” Zo omschrijft Bärbel Smit (50) uit Aalten haar 10-jarige paard Hidalgo. Ze zag een advertentie van hem op Marktplaats: een 2,5-jarige grullo Friese hengst. “Wat vond ik hem prachtig! Maar ik had een bijrijd-paard, een Friese ruin, waar ik heel gek mee was.” Dat paard werd helaas verkocht en Bärbel had geen paard meer om op te rijden. “En daar stond-ie weer op Marktplaats... Hidalgo, nu als 3,5-jarige grullo Friese hengst. Als dat geen teken was… Ik heb meteen een afspraak gemaakt en op 27 december 2009 heb ik hem opgehaald. Hij zou 75% Fries zijn en 25% Fjord.”

Grullo


“Zijn kleur is een wildkleur, een verdunning van het zwart genaamd grullo, met soothy appeltjes en aalstreep en wat zebrastrepen op de benen. Ook zijn oren zijn bijzonder, ze zijn van binnen licht gekleurd met een zwart randje erom heen. De mensen zeggen vaak dat hij ‘gevoerde oortjes’ heeft. Zijn wintervacht is wat donkerder. Mensen denken altijd dat hij een geschoren Fries is.” Bärbel heeft Hidalgo laten castreren, zodat hij nu ruin is. Zijn stokmaat is inmiddels ruim 1.68 m. “Ik stap dan ook altijd met een krukje op. Zelf meet ik 1.67 m. Ik ken verschillende kruisingen Fries x Fjord, maar die zijn bijna allemaal 50% Fries en 50% Fjord, zijn heel anders van kleur en zijn veel kleiner.”

Fjord


Of ze nog wat van dat Fjordenbloed merkt in zijn karakter? “Het karakter van Dalgo kan ik omschrijven als koel, typerend voor de Fries en een tikkie eigenwijs vreetmonster wat ik dan maar aan de Fjord toeken. Daar waar een ander paard op buitenrit blijft staan voor iets engs loopt hij verder. Toch zijn er ook momenten dat hij denkt: we zijn ver genoeg van huis, laten we terug gaan. Dan heb ik wel even heel wat overredingskracht nodig om onze rit af te maken. Fjord denk ik dan maar.... Qua uiterlijk zie je wel dat er Fries in zit, veel behang en lange manen, maar helaas ook CPL (wat men meestal verward met mok maar dat is het echt niet). Daarom scheer ik zijn sokken sinds een paar jaar af zodat hij geen smetplekken in de sokken krijgt en ik het goed bij houden kan en hij niet snel wondjes krijgt. Scheelt enorm...”

‘Luie dikke knol’


Hoewel Hidalgo voor Bärbel een droompaard is, krijgt ze ook wel eens vervelende opmerkingen over hem te horen. “Aangezien hij vrij stevig van bouw is, noemen ze hem al snel een karrepaard, een knol, of: ‘die kan niet dressuren’, een luie dikke knol. Ik laat de mensen maar kletsen want mijn Dalgo is een prachtig paard waar ik trots op ben. Ik weet wat ik aan hem heb. Je kunt er iedereen op zetten: super braaf paard! Hij is gewoon wat flegmatiek en houdt meer van een rengalopje op een lange zandweg (en ik kan je vertellen dat er dan heel wat power vrij komt!!) dan dat ‘gehuppel’ in de bak...”

Prachtig lopen


“Nu ben ik maar een ‘gewone recreatieruiter’, maar ik heb gezien dat hij prachtig kan lopen. Mijn vriendin Birgit heeft hem een aantal keren gereden, als ik het zo kon ging ik meteen op wedstrijd. Maar ja, ben niet zo’n wedstrijdruiter en ik heb de vooroordelen vaak zat gehoord als men met een Fries op wedstrijd verschijnt.” Bärbel heeft andere doelen, hoewel op wedstrijd gaan wel kriebelt. “Ik wil voornamelijk blijven genieten, fijne buitenritten maken, dressuurmatig trainen en af en toe een sprongetje maken want dat vindt hij leuk om te doen. Toch zou ik ook nog wel een keer een wedstrijdje willen rijden puur om te kijken hoe we ervoor staan.”

Strand


“Ons mooiste moment vond ik toch wel dat we naar het strand van Noordwijk zijn geweest in oktober 2014. Een heel eind rijden vanuit de Achterhoek, maar het was de moeite waard. Heerlijk door de duinen en toen het strand op. Hij heeft de eerste dag een hele tijd bovenaan de duin gestaan voordat er beweging in kwam en we naar het strand konden, hij keek zijn ogen uit. Het eerste golfje dat over zijn voeten rolde vond hij zo raar dat-ie bijna als een harmonica in elkaar schoof. Daarna heeft hij genoten van het water en heeft hij heel wat af gesnorkeld en gefleemd. We waren met een groepje van vier. De paarden waren zo onder de indruk van het strand dat ze vergaten dat ze konden galopperen. Heb je de ruimte, gaan ze niet...”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.