IMG_20170916_105752_041
IMG_20170916_105752_041

De Kruising: Arabisch volbloed x draver

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Arabisch volbloed x draver


Naam: Lady Omara


Stokmaat: 1.52 m


Geslacht: merrie


Kleur: Schimmel


“Waarom ze een draver hebben laten dekken door een Arabier, weet ik nog steeds niet. Misschien wilden ze een endurancepaard fokken. Volbloed maal volbloed zorgt natuurlijk voor een grote dosis uithoudingsvermogen en temperament. Dat zou de nakomeling erg geschikt kunnen maken voor endurance. Helaas trekt deze discipline mij niet”, zegt Christina Poesiat.

Twintig jaar


Haar Lady Omara is nu 20 jaar oud en 6 jaar in haar bezit. Christina ging Omara rijden nadat de vorige eigenaar haar dat vroeg vanwege tijdgebrek. Na 3 maanden kwam Omara te koop en zo kocht Christina haar.

Stermerrie


Ze is goedgekeurd bij het stamboek NRPS en is zelfs stermerrie. Christina rijdt Z1-dressuur met haar - "Aardig knap voor een halve draver” - en op dit moment is Lady Omara drachtig van de NRPS-hengst Painted Pride. “We hebben haar laten dekken omdat ik zelf graag een veulen van haar wil hebben en alles eromheen wil meemaken. Lady Omara heeft eerder een veulen gekregen van de hengst Rubels, dat veulen is toen reservekampioen geworden van de NRPS-keuring in Overijssel. Ik hoop een veulen te fokken dat ik later kan uitbrengen in de dressuur.”

Schimmelhengst


De vader van Omara is de Arabische volbloed Vreij’s Sedan ox. “Een prachtige schimmelhengst. Leuk feitje is dat hij staat afgebeeld op de Equirall voerzakken. Qua uiterlijk lijkt Omara op zowel een draver als een Arabier. Op het ene moment ziet ze er heel simpel uit en lijkt ze meer op een draver, maar jut je haar een beetje op dan gaat die staart omhoog en komt de Arabier helemaal naar boven.”

Uitgestrekte draf


“Dat er draver in zit, kun je heel goed merken als je haar bijvoorbeeld losgooit in het land. Als ze dan wegdraaft  kan ze echt super wijdbeens lopen, ha ha. Tijdens het rijden had ze in het begin heel veel moeite met de galop. Ze versprong heel vaak. Tegenwoordig kan ze heel netjes verzamelen en eenvoudige wissels zijn nu zelfs één van haar sterkste punten. Zo zie je maar wat jarenlang trainen kan doen. Uitgestrekte draf vindt ze erg leuk en kan ze ook echt goed. Soms wordt ze overenthousiast en dan komt de draver in haar naar boven.”

Pittige tante


“Ze is wel erg temperamentvol, maar dat is ook niet zo gek aangezien ze een volbloed x volbloed is. Met rijden is het een pittige tante, maar niet bang of schrikkerig en altijd eerlijk. Vraag je niks van haar, dan is ze super braaf. Ze is een beetje eenkennig en kan soms wat nukkig overkomen, maar heb je haar voor je gewonnen, gaat ze voor je door het vuur. Vooral op wedstrijd kun je merken dat ze altijd extra haar best doet, ze laat me eigenlijk nooit in de steek en dat is wat ik in een paard zoek. Ze heeft misschien niet de beste bewegingen of de meest ideale bouw, maar geeft zich wel voor 200% en zorgt ervoor dat ik mee kan komen met de rest.”

Vind je de kruising Arabisch volbloed x draver een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker niet geschikt voor iedereen, je moet wel echt om kunnen gaan met het pittige karakter, maar als je van uitdagingen houdt is deze kruising een aanrader.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl