IMG_1169
IMG_1169

De Kruising: Engels Volbloed x Shire

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Engels Volbloed x Shire.


De Kruising:


Engels Volbloed x Shire


Naam:Molly


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.63 m


Kleur: bruin


“Ze heeft een mooi behang aan haar benen en een mooie volle staart. Ze heeft een dikke nek, en een dikke kont.” Janine Elshof heeft het over haar 16-jarige merrie Molly.

Hunter


“Volgens de vorige eigenaar was het de bedoeling van de fokker om een hunter te fokken. In plaats van een Irish Draught hebben ze een Shire als moeder gebruikt. Waarom weet hij niet. De vader van mijn paard is een Engels volbloed.”

Niet zelf gefokt


Janine heeft Molly nu twee maanden. “Ik heb haar dus niet zelf gefokt. Haar vorige eigenaar heeft haar ruim 10 jaar gehad en hij heeft haar van haar fokker gekocht. Hij heeft altijd jachten met haar gedaan.” Janine vertelt dat haar merrie al jong een veulen heeft gekregen, namelijk toen ze twee jaar oud was. ,,Daarom is ze niet zo groot geworden, ongeveer 1.63 m.”

Betrouwbaar


Toen Janine op zoek ging naar een paard, hoorde lief en betrouwbaar tot haar eisenpakket. “Ik heb naar meerdere paarden gekeken. Toen zag ik Molly en na haar een paar keer te hebben geprobeerd, heb ik haar meegenomen.” En daar heeft ze geen spijt van.

Sterke Shire


“Ze is erg lief! Ze knuffelt heel graag en vindt aandacht heerlijk. We maken vaak een buitenrit maar we doen ook wat springen en een beetje basisdressuur. Buitenrijden vindt ze heerlijk en daar genieten we samen van. Vooral galopperen doet ze graag. Ze is wel erg sterk! Dat is echt de Shire die er in zit.”

Nuchter


Waar ze ook aan ziet dat er Shire in zit, is haar karakter. “Ze is rustig en nuchter. Gisteren bijvoorbeeld: ik was aan het opzadelen, terwijl de paarden in de wei aan het rennen en bokken waren. Molly stond er rustig naar te kijken. En qua uiterlijk heeft ze de grote witte sokken van een Shire.”

Felle Engels Volbloed


“Met rijden kan ze wel het felle van een Engels volbloed hebben. Als ik ga springen kan ze best heet worden en springt ze soms enorm hoog over de hindernis.  Soms vind ze met buitenrit dingen spannend. Dan merk ik de volbloed in haar en durft ze ergens niet langs. Vervolgens overtuigt de Shire in haar dat ze het wel kan. Mede door een aanmoediging van mij, loopt ze er dan vervolgens normaal langs.”

Snelheid


“Van de Engels volbloed heeft ze ook de snelheid, ze kan erg hard galopperen. Ze kan goed jachten lopen, dat heeft ze jaren gedaan. Ze heeft een goed uithoudingsvermogen en heeft dan grote neusgaten, dat schijnt ook een volbloedeigenschap te zijn.”
‘En qua uiterlijk zie je wel dat er Shire in zit, want het is een stevig paard. Haar hoofd is wel van een Engels volbloed’

Stevig paard


Volgens Janine merk je duidelijk de aanwezigheid van beide rassen in haar paard. “Wanneer we beginnen met rijden is ze relaxed. Maar als we eenmaal op gang zijn is ze lekker voorwaarts. Ze kan ook wat heet zijn af en toe en dan komt echt de volbloed in haar omhoog.” Wat Janine ook leuk vindt, is dat haar paard voor de kar kan lopen. “En qua uiterlijk zie je wel dat er Shire in zit, want het is een stevig paard. Haar hoofd is wel van een Engels volbloed.”

Vind je de kruising Engels Volbloed x Shire een aanrader?


“Ze is nuchter qua karakter maar kan ook erg heet zijn, er zit zeker pit in. Een hele leuke kruising!”

[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


 

Bron: Bitmagazine.nl
IMG_1158
IMG_1148
IMG_1157
IMG_1158
IMG_1168