IMG_20171018_183503_085
IMG_20171018_183503_085

De Kruising: Arabier x Appaloosa

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Arabier x Appaloosa


Naam: Bailando


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.52,5 m


Kleur: koffievos


“De dame waar wij Bailando vandaan hebben, had destijds nog een dekking te goed van een Arabier. Ze wou graag een veulen bij haar Appaloosamerrie en zo ontstond Bailando”, vertelt Marissa Ebeltjes.

Bouw van een Appaloosa


“Bailando heeft een vrij lomp lichaam. Hij oogt niet zo sierlijk als een Arabier. Hij heeft niet de knik in de neus van een Arabier, maar wel weer het smallere hoofd. Qua bouw is het precies zijn moeder, de Appaloosa. Hij heeft lange benen waardoor hij veel groter lijkt dan dat hij is. Hij oogt op foto’s groot, maar het is gewoon een kleintje. Recent hebben we hem gemeten op 1.52,5 m.”

Karakter van een Arabier


“Bailando heeft het karakter van zijn vader en is absoluut niet makkelijk. Zo kan vandaag alles relaxed gaan maar zit morgen alleen de racestand er op. Het is geen pony waar iedereen wat mee kan. Bailando laat gelijk merken of hij je wel of niet mag. Zo zijn er mensen die alles met hem kunnen, en mensen die hij flink uittest. Niet iedereen kan zomaar zijn stal inlopen en hem eruit halen. Wij zeggen altijd: ‘Hij zoekt zelf zijn mensen uit.’”

Kleur


“Bailando is volgens zijn papier koffievos, maar dat klopt volgens ons niet. Hij is in de winter hartstikke zwart en word naar de zomer toe iets bruiner. Hij heeft vier witte benen, een witte neus, en op zijn voorhoofd een paard verdwaalde witte haren.”

Recreatief


“Ik reed tot voor kort recreatief met Bailando, Na een val zijn we terug gegaan naar de basis. Dus opnieuw longeren en dan weer naar boven. Wij staan op een ontzettend leuke pensionstal. Daar is de bak alleen niet altijd even begaanbaar dus hij heeft wel is minivakanties. Ook doen we veel grondwerk. Voor wederzijds respect. Bailando is een heel gevoelig paard dus heel fijn om mee samen te werken. Hij reageert soms op de lichtste aanrakingen. Andere keren moet je hem aan de kant duwen.”

Zadelmak geboren


“Vanaf het begin heeft Bailando alles heel snel geleerd. Hij is zadelmak geboren. Zo was onze eerste buitenrit, zonder mijn vader, heerlijk relaxed. Ik kon met waslijntjes (loshangende teugels) rijden.”

Vind je de kruising Arabier x Appaloosa een aanrader?


“Ik weet niet of het een kruising is die ik zou aanraden. Het worden zeker knappe paarden, maar ook heel moeilijk. Hij kan in een paar seconden erg veranderen. Zo kan je vandaag alles met hem doen, maar loopt hij morgen alleen maar te bokken aan de longeerlijn. Het is keihard werken met een kruising als hem. Maar zou hem nooit meer willen missen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG-20170923-WA0221
IMG-20170923-WA0161