20180325_185626
20180325_185626

De Kruising: Arabische Volbloed x KWPN

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Arabische Volbloed x KWPN.


De Kruising:


Arabische Volbloed x KWPN


Naam: Tommy


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.61 m


Kleur: Bruin


Vandaag niet zomaar een gelegenheidskruising. Nee, de KWPN-merrie van de hengst Gondelier heeft negen nakomelingen van dezelfde Arabische volbloedhengst, omdat de eigenaar het een super combinatie vond. De 17-jarige Tommy, waarover dit verhaal gaat, heeft dus nog acht broertjes en zusjes. Hij heeft zelfs lange tijd met zijn volle broer en zus (zie de foto hieronder, rechts is Tommy) op dezelfde pensionstalling gestaan, vertelt eigenaresse Suzan Rekkers-van der Zanden.

Manegepaard


Tommy is het één na laatste veulen uit deze combinatie tussen de Arabische dekhengst en zijn moeder, die overigens als manegepaard dienst deed. Het karakter van de nakomelingen zal doorslaggevend geweest zijn, want volgens Suzan heeft Tommy een gouden karakter.

Staart omhoog als een Arabische Volbloed


“Het is een goudeerlijk paard. Hij is zeer sociaal. Toch heeft hij ook dominante momenten in de groep gehad.” Dat er Arabier in zit, kun je zien aan hoe hij zijn staart houdt. “Hij heeft zijn staart altijd iets omhoog waardoor er vaak mensen denken dat ie gaat poepen.” Ook zijn gangen kunnen van de Arabier zijn. “Hij heeft zweverige gangen en ondanks zijn temperament is hij toch koel in zijn koppie. Het is wel een paard dat altijd maar doorgaat ook al heeft hij pijn.” Suzan vertelt dat Tommy is geopereerd, omdat hij aan een aandoening lijdt die vergelijkbaar is met een tunnelsyndroom.

Veelzijdig


“Momenteel rijd ik af en toe. Voor zijn operatie sprong ik ook regelmatig met hem. Hij was hier erg goed in.” Suzan noemt haar kruising erg veelzijdig. “Deze kruising is voor alle doeleinden te gebruiken. Hij is ook zeer geschikt voor cross of endurance. Hij heeft eigenlijk niks waar hij niet goed in is.”

Vind je de kruising Arabische Volbloed x KWPN een aanrader?


“Ik vind het een topkruising. Tommy heeft een zeer fijn en werkwillig karakter. Al zou ik hem drie keer per dag uit de wei halen: hij zal nooit chagrijnig zijn. Het is een temperamentvol,  maar zeer eerlijk paard.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 
20180325_190128