IMG-20171111-WA0001
IMG-20171111-WA0001

De Kruising: Belgisch Warmbloed x KWPN

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Belgisch Warmbloed x KWPN.


De Kruising:


Belgisch Warmbloed x KWPN


Naam: Diva


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.62 m


Kleur: valk


 “Eigenlijk wilden we een doorsnee bruin paard en niet meer zo’n lichte. We hadden al een schimmel en een palomino gehad”, vertelt Yvonne Croese over haar valkkleurige merrie. “Haar naam is Sunshine’s Diva en wij noemen haar Diva.”

Geen stamboek


Diva heeft geen stamboekpapieren, vertelt Yvonne, maar ze weet wel de afstamming. “We hebben de fokker weten te traceren en weten zodoende wie de vader en de moeder is. De moeder is een KWPN-merrie genaamd Kensey, maar daar zaten geen papieren bij, dus de fokker weet niet wat daar verder achter zit. De vader van Diva was de cremellohengst Vanilla Ice. Ze is puur voor de kleur gefokt en heeft geen stamboekpapieren.”

Familiepaard


Yvonne, haar man Harry en hun dochter Rianne waren op zoek naar een allround familiepaard. ,,We zochten een gezinspaard met een braaf karakter maar wel met pit. Toen we Diva zagen, vielen we voor haar karakter en haar speelsheid. Ze was in haar eentje een feestje aan het bouwen in de bak. Ze had duidelijk lol en het was geen afgestompt paard.”

Misschien wat van Belgische Warmbloed


Het is moeilijk aan te geven of de eigenschappen in exterieur is toe te schrijven aan haar Belgische Warmbloedvader of haar KWPN-moeder, vindt Yvonne. “Ze is wel wat minder rank dan een doorsnee KWPN’er, maar dat kan ook door flink wat Gelders bloed komen. Dat weten we dus niet. Ze heeft een compacte bouw met een korte rug en iets stevigere benen. Maar ze is niet overdreven compact hoor.”

Geen hoogvlieger


“De vorige eigenaresse deed haar weg, omdat ze een wat pittiger paard wilde voor de dressuur. En het klopt, in de dressuur is het geen hoogvlieger. Ze is best wat vlak in de bewegingen. Later zeggen we misschien dat het wel meevalt, omdat ze nog niet op haar top is. Ze is nog maar zes jaar oud.”

Hobbels


Yvonne en haar gezin kochten Diva in november. “We hebben sindsdien best wat hobbels overwonnen. Ze was in het begin best schrikachtig, maar waarschijnlijk kwam het doordat haar zadel niet helemaal goed paste, dus we hebben een nieuw zadel voor haar laten aanmeten. En het was best spannend: kan ze voor de wagen? Want ze was alleen onder het zadel beleerd. Nou, dat pakte ze heel goed op, ze loopt altijd met de oortjes erop. We zijn nu pas weer met haar begonnen, nadat ze twee maanden heeft stilgestaan. Ze liep namelijk niet helemaal rad. Na lang zoeken bleek het een hoefzweer te zijn.”

Buitenrit


Van de week is Rianne voor het eerst met Diva op buitenrit geweest en ook dat ging goed. Verder rijdt ze er dressuur mee en maakt ze wel eens een sprongetje. Ze kan ook kunstjes, zoals het compliment: dan maakt ze een buiging met haar hoofd tussen haar benen.

Minpunten


Als Yvonne een minpuntje moet noemen, dan moet ze lang nadenken. “Ik denk dat het merriedingen zijn. Ze denkt altijd even na of er beren op de weg zijn of niet en gaat dan snel met een boogje ergens omheen. Verder zie ik alleen maar leuke dingen. Ze is ook een echte knuffel.”

Vind je de kruising Belgisch Warmbloed x KWPN een aanrader?


“Ja, ik vind het zeker een aanrader. Ze is heel sterk en leergierig, maar vindt daardoor ook dingen heel snel saai. Diva houdt van uitdaging en afwisseling.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl