F9014FCD-6964-429B-9FBC-4BE8D0E42C4D
F9014FCD-6964-429B-9FBC-4BE8D0E42C4D

De Kruising: BWP x Arabier

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising BWP x Arabier.


De Kruising:


BWP x Arabier


Naam: Sippa


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.60-1.65 m


Kleur: bruin


Waarom iemand ervoor gekozen heeft een Arabier en een Belgisch warmbloedpaard (BWP)  te kruisen, weet Josie Lesaffre niet. Wel weet ze dat ze ontzettend blij is met het resultaat. Ze kocht haar merrie, genaamd Sippa, als jaarling en nu is ze 3,5 jaar oud.

Dure hengst van BWP


“Haar mama was een Arabier en zou gedekt zijn door een ‘dure’ BWP-hengst. De naam weet ik niet”, maar Josie heeft het dan ook maar van horen zeggen. Zoals gezegd kent ze de reden voor deze kruising niet. Een man die uit hobby fokt, kocht de drachtige merrie en daaruit werd Sippa geboren.

Bom energie


“Het is een sociaal paard met een grappig karakter. Ze speelt graag en is zeer nieuwsgierig, leert graag en is vooral een bom vol energie. Ze is bay (bruin, red.) van kleur en heeft vier witte sokjes. Op haar hoofd heeft ze een klein wit vlekje.

Gangen van een Arabier


“Ze heeft enorme mooie gangen, je ziet echt de Arabier er in. Ook zie in haar hoofd zie je dat ze iets van een Arabier heeft. Ze heeft het actieve van een Arabier en tegelijkertijd is ze ontzettend lief.” Volgens Josie kan ze ook wel eens de kolder in de kop hebben, zoals ook een BWP’er dat wel eens kan hebben. “Als ik haar gewoon laat lopen in de piste showt ze enorm. Haar staart in de lucht , mooie bewegingen. Dit is echt kenmerkend aan een Arabier. Maar ook een BWP zie je er in. Ze is zacht en lief. Het is moeilijk te zeggen wat precies bij welk ras hoort. Ik vind het eigenlijk een perfecte mix."

Aangevallen


Er zit een speciaal verhaal achter waarom Josie voor deze kruising is gevallen. “Ik had vroeger een paard, gekregen van een kennis. Het was een ruin, leeftijd onbekend. Voor hij naar mij kwam had hij mij al eens aangevallen en ernstig gebeten tot bloedens toe. Hij was hoofdschuw, kon niet worden vastgebonden en had een verleden gehad waarvan we niets afweten. Ik nam de tijd om hem met alle geduld van zijn angsten af te helpen. Maar ik had met mijn ouders afgesproken wanneer hij voor een tweede maal mij zou aanvallen ik hem weg zou doen voor mijn veiligheid. Dit is dan ook gebeurd.”

Veulen


“Ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik wou een ofwel ouder paard ofwel een veulen en ik had al eens af en toe zitten scrollen op een verkoopsite, gewoon uit nieuwsgierigheid. Daar zag ik dat een man twee veulens aanbood die D-pony’s zouden worden.” Sippa was aanvankelijk gereserveerd, maar Josie haar aandacht was getrokken en toen ze nog eens keek, stond ze weer te koop. Daarom maakte ze een afspraak voor een bezichtiging.

Klik


“Toen ik daar aankwam zei de man ‘ga maar in de weide’. Daar stond ze samen met nog meerdere veulens.Toen ik door de wei liep, kwam ze naar me toegelopen en kwam met haar snoetje tegen mijn gezicht staan. En dat bleef ze doen, ze werd kalm en het voelde alsof ze het oké vond dat ik haar zou nemen. Ze was toen een jaar oud. Ik voelde direct die klik, ze ging geen seconde van mij weg. Toen heb ik direct besloten dat ik haar meenam.”

Lieve merrie


“De week nadien stond ze bij mij. En van een onzeker veulentje groeit ze nu uit naar een elegante merrie. Ze is echt geweldig. Zo lief, zo sociaal en loyaal. Na alles wat ik met mijn vorig paard had meegemaakt, kon ik eindelijk dat vertrouwen terug winnen bij haar. Ik had of heb nog nooit een jong paard op geleerd en zo groeien we samen. Mijn doel met haar is vooral om rustig de tijd te nemen om haar te laten jong zijn en laten opgroeien. Ik wil haar recreatief opleren. En misschien ooit eens een wedstrijd te doen. Maar zover zijn we nog niet.”

Stemhulpen


Ik heb haar vooral aan de longe beleerd met stemhulpen, waar ik profijt van heb met rijden. Bokken of steigeren en moeilijk doen bij het zadelmak maken heeft ze nooit echt gedaan. Toen ik er voor het eerst opzat bleef ze ook gewoon stil staan. Verder tijdens het rijden (wat ik maar heel af en toe doe) is ze ook braaf.”

 

Vind je de kruising BWP x Arabier een aanrader?


“Het is zeker een kruising die ik zou aanraden. Mijn merrie heeft veel pit, is vrolijk, is geduldig en lief. Een paard waar je vooral een goede band mee kan kweken. Ze is heel sociaal en doet geen vlieg kwaad. Ze wordt overal echt geliefd en mensen zijn helemaal weg van haar. Echt een top paard met een gouden karakter.”

 

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
image1
image1