Deniro_0059
Deniro_0059

De Kruising: Andalusiër x Shetlander

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Andalusiër x Shetlander.


De Kruising:


Andalusiër x Shetlander


Naam: Deniro


Geslacht: hengst


Stokmaat: nu ruim een meter


Kleur: Buckskin


“Bij ons lopen alle paarden bij elkaar. Zo kwam onze Shetlander, de 33-jarige merrie Irene, ook in de groep. Ze was verwaarloosd en we hadden haar geadopteerd. We dachten dat onze Andalusiër-hengst Deco jl van 1.66 meter veel te groot was om de Shetlander van een meter hoog te dekken”, vertelt Bruno VanHouche.

Geschrokken


Dat hij het mis had, bewijst dit verhaal. “Als we geweten hadden dat Irene drachtig was van Deco jl, hadden we het veulen weg laten halen. Toen we op 1 augustus 2018 een veulen konden verwelkomen, was dit volkomen onverwacht voor ons. We zijn er ook van geschrokken.”

Geluk gehad


De dierenarts werd erbij gehaald en die was ook verrast, vertelt Bruno. “Hij zei dat als er zo’n grote hengst een merrie dekt, de merrie vaak tijdens de dracht komt te overlijden, doordat het veulen te groot is. We denken dat de merrie eerder al een veulen gehad heeft en dat het daarom wel goed is verlopen. Ze is heel fit en de bevalling is goed gegaan. Wij hebben geluk gehad.”

Buckskin


En het veulen, dat is een echte bijzonderheid. “Ik heb navraag gedaan en al heel wat rond gezocht, maar ik heb nog niet zo’n kruising kunnen vinden.” En niet alleen daarom is het hengstje genaamd Deniro bijzonder, ook vanwege zijn kleur. De schimmelhengst en de vosmerrie hebben samen voor een valkje ofwel buckskin gezorgd.

Koppig als Shetlander


“Het is een mooi veulen en nu al net zo groot als zijn moeder. Het karakter is volledig van de Shetlander: hij is koppig en gaat stampen als hij zijn zin niet krijgt. Hij gaat rechtdoor als hij rechtdoor wil, net als zijn moeder. Maar hij is verder ontzettend lief.”

Modelletje paard


Deniro lijkt verder van uiterlijk op zijn vader, zegt Bruno. “Hij kan heel fier lopen en hij heeft het modelletje van een paard. Het is eigenlijk net een Welshpony om te zien.” Bruno wil het hengstje houden en heeft nu al plannen voor later. “Ik wil proberen om ermee voor de koets te rijden.”

Teelbalkanker


[caption id="attachment_100111" align="alignright" width="300"] De vader van Deniro.[/caption]

Wat dit verhaal nog bijzonderder maakt, is dat Deco jl teelbalkanker heeft gekregen en daarom is gecastreerd. ,,Wij denken dat hij de merrie in september 2017 gedekt moet hebben en in november werd teelbalkanker bij hem geconstateerd.”

Vind je de kruising Andalusiër x Shetlander een aanrader?


Het antwoord op deze vraag laat zich niet moeilijk raden, want zelf had Bruno nooit voor deze kruising gekozen. Toch is hij erg blij met zijn veulen, temeer zijn Andalusiër geruind moest worden. “Uiteindelijk heb ik toch nog een veulen van mijn Andalusische hengst.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 

 
Deniro moeder_1350
Deniro vader_1349
Deniro_0060
Deniro_1829
Deniro_1835